Under omröstningen om totalförbud mot abort hölls demonstrationer utanför Alabamas senat. Under torsdagen undertecknades dock lagen av guvenören Kay Ivey. Foto: Christopher Aluka Berry/Reuters/TT och Hal Yeager/AP/TT

Aborträttsförespråkare rasar efter Alabamas totalförbud mot abort

Uppdaterad
Publicerad

På natten till torsdagen skrev Alabamas guvernör Kay Ivey under USA:s striktaste abortlag. Den förbjuder abort i nästan samtliga fall – även vid våldtäkt och incest. Nu rasar kvinnor på Twitter.

Kritiska röster har höjts, både i USA och internationellt, mot att alla de republikaner som röstade igenom lagförslaget är män.

– Ni har 27 män där på andra sidan som är redo att tala om för kvinnor vad de har rätt att göra med sina kroppar, sa Demokraternas ledare i senaten, Bobby Singleton, i samband med att han motsatte sig förslaget, rapporterar The Guardian.

Totalt sitter fyra kvinnor i Alabamas senat, men de tillhör Demokraterna. Förslaget som röstades igenom i natt innebär ett nästintill totalt förbud mot abort, även vid våldtäkt och incest.

Aborträttsförespråkare rasar

Många aborträttsförespråkare kommenterade den kontroversiella omröstningen på Twitter, inklusive flera av de som ämnar ställa upp i presidentvalet för Demokraterna. Bland annat senatorerna Kirsten Gillibrand, Elizabeth Warren, Kamala Harris och Amy Klobuchar.

”Det här är ett krig mot kvinnor och det är dags att kämpa så in i helvete”, skriver Gillibrand.

”This is a war on women” skriver Kirsten Gillibrand på Twitter. Foto: Kirsten Gillibrand via Twitter

Warren kallade lagstiftningen ”farlig” och ”exceptionellt grym ” och tillade att ”vi kommer inte att gå tillbaka” till en tid innan Roe v. Wade – som gjorde abort lagligt i USA.

”We will fight this and we will win”, skriver Elizabeth Warren på Twitter. Foto: Elizabeth Warren via Twitter

Flera aborträttsförespråkare liknande antiabortlagstiftningen vid ”The Handmaid’s Tale” – en fiktiv tv-serie som visar en dystopisk framtid. Där ses kvinnor som andra klassens medborgare vars enda uppgift är att föda fram barn.

”Det är så här The Handmaid’s Tale började”, skriver en kvinna på Twitter.

Alabama inte ensamt

Alabama är en av flera delstater som kan tänka sig den här typen av strikt abortlag. I år har Ohio, Kentucky, Georgia och Mississippi röstat igenom lagar som förbjuder abort efter sex veckor – så tidigt känner många kvinnor inte ens till sin graviditet, skriver The Guardian. Och i Texas överväger man dödsstraff för kvinnor som genomför en abort, skriver The Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.