Under omröstningen om totalförbud mot abort hölls demonstrationer utanför Alabamas senat. Foto: Chris Aluka Berr/Reuters/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alabama säger ja till totalförbud mot abort

Uppdaterad
Publicerad

Senaten i Alabama har röstat igenom ett förslag som skulle innebära USA:s striktaste abortlag – delstaten vill ha ett totalförbud även vid våldtäkt eller incest. Endast en underskrift saknas från den republikanske guvernören Kay Ivey.

Iveys har dock inte meddelat hur hon tänker göra, men uppfattas vara motståndare till abort, rapporterar BBC.

Delstatssenaten röstade ja med siffrorna 25 mot 6. Om Ivey skriver under träder lagen i kraft efter ett halvår – om den inte stoppas i domstol. Aktivister hoppas att förslaget kan utmana lagen om fri abort som antogs av USA:s högsta domstol 1973.

Kritiken: Lagförslaget är som en ”våldtäkt”

Den abortlag som röstades igenom i Alabama väntas också möta hårt motstånd i domstolar. Den enda omständighet då abort tillåts enligt förslaget är om moderns hälsa är i fara.

– Vårt förslag säger att barnet i livmodern är en person, sade Republikanen Terri Collins som stödjer förslaget efter omröstningen.

Demokratiska senatorn Bobby Singleton kontrade med att man gör läkare till kriminella:

– Det här är ett försök av män att styra över kvinnors kroppar.

Han liknande genomröstningen av lagen som en ”våldtäkt” av delstaten Alabama.

– Det här är förkastligt, sa han under ett tal i samband med omröstningen.

Drar paralleller till Förintelsen

I lagförslagstexten jämförs antalet aborterade foster i USA sedan lagstiftningen 1973 med antalet döda i Förintelsen, i Stalins Gulagläger och i folkmordet i Rwanda. 

Jämförelsen har fått hård kritik.

– Det är enormt stötande att beräknande använda minnet av de män, kvinnor och barn som förlorade livet i Förintelsen och i andra folkmord som ett argument emot kvinnors rätt till självbestämmande, säger Elisabeth Smith vid Guttmacher institutet som forskar kring reproduktion och hälsa.

16 delstater skärpt lagarna

Bara i år har abortrestriktionslagar genomförts i 16 amerikanska delstater, dock har inget varit så restriktivt som lagförslaget i Alabama. I Georgia röstade man i mars igenom en så kallad  ”hjärtslagslag”.  Enligt den är det olagligt att göra abort efter att fostrets första hjärtslag kunnat uppfattas – något som kan ske runt vecka sex i en graviditet. Kritiker menar att många kvinnor inte ens kommer inse att de är gravida innan det är försent för en abort. En liknande lag har tidigare röstats igenom i Kentucky, Mississippi och Ohio och  Idaho 2018, och har varit på förslag i flera andra stater.

Läkare och vårdpersonal kan riskera mellan 10 och 99 år i fängelse för att ha genomfört eller försökt genomföra en abort.

Kvinnan som gör abort hålls inte straffrättsligt ansvarig.

Enbart i fall där kvinnans liv är i fara är abort tillåten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer