Foto: TT

Roe vs Wade – abortfallet som delar USA

Uppdaterad
Publicerad

Ett av det absolut mest kända rättsfallen i amerikansk historia handlar om rätten till fri abort från 1973. Nu har det blivit aktuellt igen.

Målet kallas Roe vs Wade och uppmärksammas igen eftersom Donald Trump har sagt att han vill riva upp beslutet genom att utse en abortmotståndare till Högsta domstolen.

Se hela historien – och vad som hände med kvinnan bakom den uppmärksammade domen – i klippet.

FAKTA: HÖGSTA DOMSTOLEN I USA

Visa
  • Högsta domstolen i USA (Supreme Court) har sitt säte i Washington DC. Den har nio ledamöter som nomineras av presidenten och godkänns av senaten. De sitter på livstid.
  • Högsta domstolen har stor politisk betydelse då den kan förklara lagar som stridande mot författningen.
  • Domstolen är en del av domstolsväsendet och den dömande makt som i USA:s statsskick är tänkt att balansera den exekutiva makten (presidentämbetet) och den lagstiftande dito (kongressen, som består av senaten och representanthuset).
  • De nio domarna brukar beskrivas som konservativa eller liberala, beroende på om de anser att USA:s grundlag ska tolkas bokstavstroget eller mer anpassat efter dagens förhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer