• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Abortfrågan har fått ny aktualitet i USA sedan Donald Trumps tillträde som landets president. Arkivbild. Foto: TT

Delstat kan få USA:s striktaste abortlagar

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag i den amerikanska delstaten Iowa vill förbjuda aborter efter endast ett par veckors graviditet. Kritiker menar att många kvinnor inte ens kommer veta om att de är gravida innan det blir omöjligt att göra abort.

USA:s striktaste abortlagar har röstats igenom av politiker i delstaten Iowa. Abort kommer att förbjudas i fall där man kan uppfatta fostrets hjärtslag.

Hjärtat kan oftast uppfattas runt graviditetens sjätte vecka och kritiker av lagen menar att många kvinnor inte ens kommer veta om att de är gravida innan det.

Oklart vad som händer med läkaren

Lagen gör ett undantag för kvinnor som blivit utsatt för våldtäkt eller incest, eller om deras liv är i fara.

– Vi lever när hjärtat börjar slå och livet är över när det slutar, säger den republikanska politikern Dawn Pettengil till CBS News om lagen.

Den nya lagen kräver inte att kvinnan som gjort en abort ska ställas inför rätta, men den säger inget om vad som händer med läkaren som utförde aborten.

Iowa hade sedan innan redan en av USA strängaste abortlagar.

Nobben av domare

När delstaterna North Dakota och Arkansas försökte få igenom liknande lagar för två år sedan fick de nobben av domare. Möjligheten att söka laglig abort i hela USA står stark sedan landets högsta domstol slog fast det i ett uppmärksammat mål – ”Roe versus Wade” – 1973.

Även i detta fall är det troligt att ett politiskt beslut leder till en juridisk strid.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har aviserat att han kommer att tillsätta ytterligare en konservativ domare i HD om han får möjligheten, vilket skulle kunna göra det möjligt för den att riva upp den prejudicerande abortdomen från 1973.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.