Protester utanför kammaren på fredagen. Foto: TT

Efter Alabama – Missouri röstar ja till striktare abortlagar

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten Missouri har röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda abort efter vecka åtta. Beskedet kommer efter att Alabama tidigare i veckan beslutade om ett nästintill totalt förbud mot abort, skriver Washington Post.

Förslaget röstades igenom i representanthuset tidigt under torsdagen, lokal tid – där republikanerna har majoritet.

Om lagförslaget (HB 126) antas av delstatskongressen förväntas Missouris guvernör, Mike Parson, också godkänna lagen. Han har redan visat sitt stöd för förslaget och skrivit på Twitter: ”Tack vare ledarna i representanthuset och senaten är vi en omröstning från att anta en av de starkaste #ProLife-lagförslagen (som är emot abort) i landet – som står för liv, skyddande av kvinnors hälsa och som talar för de ofödda”.

”Kränker kvinnors rättigheter”

Det är inte alla som är för striktare abortlagar. Efter att det röstats igenom, twittrade demokraten Scott Sifton ut sitt missnöje.

”Demokraterna har lyckats få bort flera delar av lagen men den slutgiltiga produkten bryter mot Roe v Wade och kränker kvinnor i Missouris konstitutionella rätter”, skriver han.

Kommer timmar efter Alabama

Förslaget kommer efter att delstaterna Georgia, Mississippi och Ohio tidigare röstat igenom förbudet – och bara timmar efter att Alabama skrivit under landets hårdaste abortlag.

Förslaget som röstats igenom i Missouri gör det olagligt för en kvinna att genomföra en abort efter vecka åtta, utan undantag vid våldtäkt eller incest – enbart när det är direkt fara för mammans eller barnets liv.

Läkare som trotsar förbudet riskerar ett fängelsestraff i uppemot 15 år samt indragen läkarlicens, skriver Washingon Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer