Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD). Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Adaktusson lämnar KD-uppdrag – känner sig motarbetad

Uppdaterad
Publicerad

Lars Adaktusson lämnar uppdraget som utrikespolitisk talesperson inom Kristdemokraterna, rapporterar TV4. I en intervju med Expressen menar han att det handlar om att han länge har känt sig motarbetad:

– Det är inte i protest mot någon, utan ett konstaterande att förutsättningarna och förtroendet inte finns, säger han.

Lars Adaktusson lämnar uppdraget som utrikespolitisk talesperson inom Kristdemokraterna, något som TV4 Nyheterna var först med att rapportera om.

– Jag har jobbat på här under inte helt enkla omständigheter och det går till en viss gräns – men inte hur länge som helst, säger Adaktusson till Expressen.

Avhoppet ska enligt TV4 Nyheterna ha skett efter en intern konflikt och i direkt protest mot KD-ledaren Ebba Busch. Detta förnekas dock av Adaktusson: 

– Det är inte i protest mot någon, utan ett konstaterande att förutsättningarna och förtroendet inte finns, säger han till Expressen.

Känt sig motarbetad

Adaktusson ska ha känt sig motarbetad av partiledningen under en längre tid, men enligt TV4 skedde droppen när han inte blev tillfrågad att delta i säkerhetspolitiska överläggningarna.

Mellan maj 2014 och 2018 var Lars Adaktusson ledamot av Europaparlamentet. Mellan oktober 2017 och november 2019 var han andre vice ordförande för partiet. 

SVT har kontaktat Lars Adaktusson, samt Ebba Buschs pressekreterare för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.