– Jag känner en oro över den situation som uppstått, säger Lars Adaktusson om sin partiledares agerande till tidningen Dagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Adaktusson riktar kritik mot Busch efter förtalsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Lars Adaktusson kritiserar nu Ebba Busch för hur hon hanterat domen om grovt förtal, i en intervju i tidningen Dagen.

– Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal, vi har inte en aning om hur detta över tid kommer att påverka tilltron till Kristdemokraterna, säger han till tidningen.

I fredags erkände Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sig skyldig till grovt förtal i den uppmärksammade husaffären. Samtidigt stod Busch fast vid att hon inte tycker att hon gjort något fel. 

– För mig har sanningen alltid varit viktig, men i Sverige kan även sanningen vara förtal, sa hon i samband med erkännandet.

Reaktionerna inom det egna partiet efter erkännandet uteblev i princip. Men nu tar den kristdemokratiske riksdagsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson bladet från munnen och riktar kritik mot Busch.

– Ebba började med att säga att hon är oskyldig till brottet, men ställd inför ett åtal så erkänner hon det ändå. Sedan säger hon att det är fel på lagstiftningen. Det blir svårt att få ihop, säger Lars Adaktusson till Dagen.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått.

Ger inte klart svar i förtroendefråga

Lara Adaktusson säger att han har förtroende för Kristdemokraterna som parti, men på frågan om han fortfarande har förtroende för Ebba Busch kan han inte ge ett klart svar.

– När det gäller den personliga förtroendefrågan är det mer komplicerat än att bara svara ja eller nej, säger Lars Adaktusson till Dagen.

SVT Nyheter har försökt få en intervju med Lars Adaktusson som svarar via sin pressekreterare att han inte är tillgänglig i dag. Istället får vi en kommentar från gruppledare Andreas Carlson (KD)

”Jag har upplevt ett starkt stöd, men även en omsorg om Ebba i riksdagsgruppen. Hon har löpande hållit gruppen informerade och gett möjlighet att ställa frågor eller vara kritisk”

SVT Nyheter har sökt Ebba Busch för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.