”Jag var besatt av mitt barn. Jag kände mig väldigt otillräcklig” säger Adele. Foto: TT

Adele berättar om sin förlossningsdepression

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Adele drabbades av en förlossningsdepression efter att hon fick sin son och ville inte prata om det med någon. – Jag kände mig väldigt otillräcklig, säger hon. – Jag hade en väldigt jobbig förlossningsdepression efter att jag fick min son och det skrämde mig.

I en intervju med Vanity Fair berättar Adele om glädjen och sorgen som kommer med föräldraskapet.

– Jag älskar min son mer än allt annat, men varje dag känner jag att jag skulle vilja göra vad fan jag vill, berättar hon.

Rädd för att skaffa barn

Hon säger att hon är rädd för att skaffa fler barn.

– Jag är för rädd. Jag hade en väldigt jobbig förlossningsdepression efter att jag fick min son och det skrämde mig.

Adele berättar i intervjun att hon var väldigt tveksam till att prata med någon om förlossningsdepressionen.

Men detta är inget ovanligt. I Sverige drabbas var åttonde kvinna, men det finns fortfarande en motvilja till att prata om det, enligt forskare.

– Jag pratade inte med någon om det. Jag var väldigt tveksam. Min pojkvän sa att jag borde prata med andra gravida kvinnor men jag sa: ”I helvete heller, jag ska inte hänga med en massa andra mammor”.

”Jag var besatt”

Det slutade med att Adele och en vän en dag satt och pratade, och de båda utbrast ”Jag hatar det här”.

– Vad jag visste om förlossningsdepression var att du inte vill vara med ditt barn, du är rädd att du ska skada barnet, orolig för att du gör ett dåligt jobb – men jag var besatt av mitt barn. Jag kände mig väldigt otillräcklig, säger Adele.

– ... fyra av mina vänner kände samma sak, men de kände för mycket skuld för att kunna prata om det. De trodde att alla skulle tycka att de var en dålig mamma, men det inte sant. Du blir en bättre mamma om du ger sig själv tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.