Foto: TT

ADHD-medicin räddar liv i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Upp till hälften av alla bilolyckor där män med ADHD är inblandade skulle kunna undvikas om männen tar medicin mot tillståndet.

Det visar ny forskning från Karolinska institutet som publiceras i den amerikanska läkartidningen JAMA Psychiatry.

ADHD är en funktionsnedsättning som innebär att de som har den har svårt att koncentrera sig, att sitta still och att hejda sina impulser. Ungefär sex procent av männen med denna nedsättning får problem i trafiken. De löper nämligen 45 procent högre risk än män utan ADHD att bli inblandade i svåra bil-, motorcykel- , cykelolyckor samt att som gående bli överkörda.

Medicin halverar olyckorna

Men nu visar en studie från Karolinska institutet att hälften av alla olyckor där män med ADHD är inblandade skulle kunna undvikas om männen tog medicin mot ADHD. En upptäckt som är ny men ändå inte överraskat forskarna.

– Nej. Vi vet ju att läkemedel mot ADHD minskar impulsiviteten och ökar koncentrationen. Vilket är centrala faktorer för att fungera i trafiken, säger Henrik Larsson, forskare i psykiatrisk epidemiologi på Karolinska institutet.

Om medicinen fungerar på samma sätt för kvinnor med ADHD gick inte att se i denna studie. Där, menar forskarna, behövs ytterligare forskning.

Nära 50 procent högre risk för allvarliga olyckor

I studien har man följt över 17.000 svenskar med ADHD åren från 2006 till 2009 med hjälp av olika befolkningsregister. Och det visade sig att män med ADHD löper nära 50 procent högre risk att bli inblandade i allvarliga trafikolyckor jämfört med män utan ADHD.

Man kunde också  jämföra de enskilda männen med sig själva med och utan medicin. Man fann då att män som tog medicin minskade sin risk för att råka illa ut i trafiken, med nära 60 procent. Det här är en kunskap som är viktig att känna till både för de som har ADHD och för läkarna, enligt forskarna.

– Det finns många med ADHD som är utmärkta bilförare. Medan det finns andra som blir stressade och som har problem i trafiken. Och de är antagligen i behov av läkemedel, säger Henrik Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.