Foto: SVT

ADHD-mediciner granskas av Läkemedelsverket

Publicerad

Läkemedelsverket ska nu granska den kraftigt ökade förskrivningen av ADHD-läkemedel. Amfetaminliknande preparat skrivs även ut till vuxna med ADHD – trots att behandlingen inte är godkänd

Förskrivningen av ADHD-preparat har ökat dramatiskt de senaste åren trots att amfetaminliknande preparat inte är godkända för behandling av ADHD hos vuxna.

Det kan tyckas vara en liten djungel därute när det gäller förskrivningen av narkotikaklassade ADHD-preparat till vuxna. I vissa delar av landet skrivs det ut mer och i andra mindre. Kanske finns det de som behöver men inte får och andra får som inte behöver. På Socialstyrelsen är man inte glad över situationen.

– Vi har till och med kallat det en alarmerande utveckling, att i den här ökningen ser vi en koppling till personer som också har samtidigt användning av andra narkotikaklassade preparat och tecken på att ha missbruksproblem, säger Mårten Gerle på Socialstyrelsen.

Osäkert om medicinen ges till rätt patient

Mellan 2006 och 2012 har antalet vuxna som fått ADHD-medicin utskrivet ökat från 4.700 till drygt 32.000. Det kan låta svindlande men faktum är att vi nu ligger i nivå med övriga nordiska länder.

Problemet är att det inte alls är säkert att rätt patienter får medicinen. Ett tecken på det är att bostadsorten är mer avgörande än diagnosen. Detta har tidigare uppmärksammats bland annat av SVT Nyheter och inte minst inom vården där man efterlyst information. Därför gör Läkemedelsverket nu alltså en uppföljning av förskrivningen i samverkan med andra myndigheter.

Men att situationen skulle vara alarmerande håller Läkemedelsverket inte med om. Ett stort problem, menar man, är att läkemedelsbolagen inte har ansökt om godkännande för Sverige och att läkarna därför måste skriva ut medicinerna på eget bevåg.

– Läkemedelsindustrin har varit för långsam med att ta fram evidens. Men allting talar för att behandling av vuxna kommer att bli godkänd, säger Bengt André på Läkemedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer