Enligt Advokatsamfundets disciplinnämnd innebar kvinnans agerande att hon allvarligt brustit i de krav på oberoende och integritet som ställs på en advokat och hon uteslöts ur samfundet. HD meddelar nu att beslutet ligger fast. Foto: Magnus Andersson/TT

Advokat utesluts efter romans med klient

Uppdaterad
Publicerad

En advokat som försvarade en man samtidigt som hon hade en nära personlig relation med honom ska uteslutas ur Advokatsamfundet, enligt Högsta domstolen (HD).

Det var i augusti 2020 som kvinnan åtog sig att vara offentlig försvarare för mannen, som då var misstänkt för försök till mord. Det gjorde hon trots att de sedan våren det året hade en nära personlig relation, som hon själv beskrivit som en romans.

Först när en åklagare påtalade det olämpliga i detta avsade hon sig uppdraget.

Enligt Advokatsamfundets disciplinnämnd innebar kvinnans agerande att hon allvarligt brustit i de krav på oberoende och integritet som ställs på en advokat och hon uteslöts ur samfundet.

Kvinnan överklagade till HD som på onsdagen meddelade att beslutet skulle stå fast. Även domstolen anser att kvinnan bröt mot kravet på oberoende och integritet.

”Uppdraget gällde ett fall av mycket allvarlig brottslighet och advokaten avträdde uppdraget först efter drygt en månad sedan en åklagare påtalat det olämpliga i att hon innehade det. Högsta domstolen bedömer att detta agerande och vissa andra omständigheter medför att advokaten ska uteslutas ur Advokatsamfundet”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.