Husen som Özz Nûjen äger via ett av sina bolag och tillsammans med sin syster. Foto: Privat/TT

Advokat utreddes för transaktioner till Akilov – utesluts inte

Publicerad

Özz Nûjens syster har varit under utredning efter uppgifter om transaktioner som skett till livstidsdömde Rakhmat Akilov. Disciplinnämnden menar att det inte finns något som visar att systern har åsidosatt god advokatsed.

I förhör har Rakhmat Akilov, som har dömts till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan sagt att han betalades svart för att renovera två sommarhus på Gotland, som Özz Nûjen äger tillsammans med sin syster, som är advokat.

I polisens förundersökning finns transaktioner på drygt 85 000 kronor som satts in direkt på Akilovs privata konto. Pengarna har i huvudsak förts över från ett konto som tillhör Nûjens syster och hennes man.

De fem överföringarna som görs till Akilovs privata konto kommer i huvudsak från ett konto som kontrolleras av Özz Nûjens syster och hennes man. Foto: Polisen

Nekar till direkta överföringar

Kvinnan menar att hon inte vet om Akilov jobbade med sommarhusen och att han i så fall varit anställd eller anlitad av ett företag som jobbat med renoveringen.

Hon har också sagt att det är hennes make som skött alla betalningar till hantverkarna och hon har påtalat att ärendet inte har något med hennes advokatverksamhet att göra.

Utesluts inte ur Advokatsamfundet

Advokatsamfundets disciplinnämnd menar att det mot advokatens ”bestridande och de förklaringar hon har lämnat” inte går att styrka att hon har medverkat i något brottsligt eller oredligt. I beslutet står att hon inte heller i övrigt visat att hon har åsidosatt god advokatsed. ”Ärendet föranleder därför ingen åtgärd”, står det.

SVT Nyheter har sökt kvinnan, utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet