Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Cissi Wallin är ju själv en medieprofil så de är båda jämbördiga parter, säger Ingela Hessius, advokat som följer fallet.

Advokat: Wallin och Virtanen är jämbördiga parter

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Wallins rätt att berätta om den påstådda våldtäkt som Fredrik Virtanen utförde väger inte tillräckligt för att uthängningen kan rättfärdigas, menar advokat Ingela Hessius. Att Virtanen innehar en särskild makt- och kändisstatus spelar även det ingen större roll.
– Wallin är själv en medieprofil så de är jämbördiga parter, säger Ingela Hessius.

I dag äger den andra och sista rättegångsdagen mot Cissi Wallin rum, där medieprofilen står åtalad för grovt förtal för att ha pekat ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman i sociala medier.

Under den första rättegångsdagen försvarade Cissi Wallin sitt agerande med att hon har rätt till att berätta sin berättelse. Fredrik Virtanen beskrev Wallins uthängning av honom som en ”förnedring” och att bli ”utslängd på torget” där han blev ”spottad och pissad på av hela världen”.

– Jag bara ser det här hatet välla mot mig, säger Virtanen om den mängd näthat och hot han fick utstå under hösten 2017.

”Wallin och Virtanen jämbördiga parter”

Enligt advokat Ingela Hessius väger Wallins rätt att förmedla sin berättelse inte tillräckligt tungt för att hennes agerande ska rättfärdigas.

– Om man tittar på de fall som lagtexten är utformad efter så bör Wallin fällas för grovt förtal, precis som andra kvinnor som inte är medieprofiler. Det här försvarlighetsbegreppet är väldigt restriktivt, säger Ingela Hessius.

Wallin har tryckt på att Virtanen är en känd och mäktig medieperson och att detta bör beaktas. Ingela Hessius anser dock att detta inte spelar någon större roll.

– Cissi Wallin är ju själv en medieprofil så de är båda jämbördiga parter, säger Hessius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer