Hör advokaten Thomas Bodström: ”Ebbas pappa lever bara för det här” Foto: TT/Privat

Hans 11-åriga dotter dog i dådet – nu vill pappan stämma staten för terrorattacken

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Thomas Bodström, som företräder 11-åriga Ebba Åkerlunds pappa, överväger att ställa staten eller Stockholm stad juridiskt till svars. Säkerheten har brustit på Drottninggatan i samband med terrorattentatet i Stockholm förra året då fem personer dog, enligt Bodström.

På tisdagen väcktes åtalet mot Rakhmat Akilov för terroristbrott efter terrordådet som skakade hela landet i april förra året. Fem personer dog i attentatet och totalt kommer 155 målsägande att vittna.

Advokaten och målsägarbiträdet Thomas Bodström säger i SVT:s Morgonstudion att hans klient, pappan till 11-åriga Ebba Åkerlund, vill göra samhället ansvarigt för att säkerheten brustit på Drottninggatan.

Terrordådet i Stockholm

– Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, säger Thomas Bodström.

”Lejonen för lätta”

Thomas Bodström och hans klient menar att skyddet på Drottninggatan brustit eftersom lastbilen kunde passera, trots de så kallade betonglejonen.

Därför överväger de om de ska stämma staten eller Stockholms stad.

– Det har kommit fram i förundersökningen, det framgår att de här lejonen är för lätta, de står för glest, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Om stämningen mot staten eller Stockholms stad inte går igenom kommer Thomas Bodström och hans klient söka en så kallad ex gratia-ersättning, som regeringen ”av nåd” beslutar om.

Samhällets ansvar

Pappan till 11-åriga Ebba Åkerlund bestämde sig redan i maj förra året att fokusera på samhället ansvar för attentatet. Han är inte så intresserad av Akilovs skuld, utan har huvudfokus på hur samhället kunde låta det ske.

– Vi ska ha en juridisk analys av det här, vem och vilka som brustit. Om det är skadeståndsåtal mot staten eller Stockholms stad, och om det är möjligt. Vi kan också vända oss till regeringen för pengar, säger Bodström.

Bodström har anlitat professorn i civilrätt, Mårten Schultz, som expert och har även varit i kontakt med andra målsägarbiträden.

Fakta: Dådet

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för terroristbrott genom mord. Vid häktningsförhandlingen erkände han gärningen.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Han skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet