Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Johan Eriksson debatterade mot chefsåklagaren Lise Tamm om utökad bevakning i samhället. Foto: SVT

Advokaten: ”Tvångsmedlen kommer att användas till annat”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade regeringen nya metoder som ska införas hos polisen i kampen mot gängkriminaliteten. Möjligheten att preventivt och utan konkret brottsmisstanke avlyssna personer, har redan trätt i kraft.

– Vi håller på att skapa ett övervakningssamhälle som inte kommer att lösa problemen, säger advokaten Johan Eriksson i SVT:s Aktuellt.

Regeringens förslag om fler drönare, mer kameraövervakning, ansiktsigenkänning och automatisk avlägsning av registreringsskyltar ska snabbutredas innan de sätts in hos polisen. Chefsåklagare Lise Tamm anser att det är på tiden att Sverige utökar bevakningen och kommer ikapp sina europeiska grannar.

– Vi ligger långt långt efter och måste genomföra detta nu, säger Tamm.

”Sverige har misslyckats”

Men skapar man ett övervakningssamhälle finns det ingen återvändo, menar advokat Johan Eriksson. Han tror inte att ytterligare insyn i människors liv är lösningen:

– Det handlar om att förändra ett samhälle i grunden. Sverige har misslyckats totalt med integration – fler och fler känner sig utanför, och det kommer man inte att lösa med något av de verktyg man ger polisen.

Lise Tamm håller med om att de sociala bitarna i den övergripande frågan är viktiga, men att en utveckling på den fronten inte räcker.

– Vi måste göra både och, för att lyckas stoppa dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.