Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Givet att vi kan avgränsa uppdraget så tydligt bedömer vi att vi kan göra det snabbt”, säger Gunnar Strömmer (M). Foto: Iman Tahbaz/SVT

Polisen får fler kameror i arbetet mot gängen

Uppdaterad
Publicerad

En ny ”kameraoffensiv” ska införas som en åtgärd för att stoppa gängbrottsligheten. Det uppgav justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff som hölls tillsammans med de övriga regeringspartierna och SD.

– Kameror är oerhört centrala i ett sådant här läge, säger Strömmer.

Polisen ska få fler kameror, när lagändringar gällande kameraövervakning snabbutreds. Sammanlagt vill Tidöpartierna att polisen ska få 2 500 kameror nästa år, istället för det tidigare målet på 1 600 kameror.

Det innebär en femdubbling av antalet kameror sedan den nya regeringen tillträdde, enligt Gunnar Strömmer (M).

– I ett läge när allt färre vågar prata med polisen är behovet av teknisk bevisning helt avgörande, och då vet vi sedan tidigare att kameror är oerhört centrala, säger han.

Ansiktsigenkänning kan bli verklighet

Polisen ska, om lagändringarna går igenom, i större utsträckning få använda sig av ansiktsigenkänning med hjälp av AI-teknik. Det i syfte att enklare identifiera brottslingar, till exempel gängmedlemmar. Regeringen vill också att automatisk avläsning av registreringsskyltar ska vara ett verktyg för polisen.

De ska också, enligt de föreslagna lagändringarna, få ökade möjligheter att använda drönare, samt direktåtkomst till externa kameror som till exempel Trafikverkets vägkameror.

Det finns inget datum för när förslagen ska vara klara.

Melin (L): Tror inte folk är oroliga för att bli filmade

Kameraövervakning har varit effektivt i kampen mot grov brottslighet i andra länder, till exempel Storbritannien, säger Martin Melin (L). Han tror däremot inte att det kommer vara ett problem att folk känner att de får sin personliga integritet kränkt när fler kameror sätts upp.

– Jag känner inte att folk är oroliga för att de blir filmade, däremot är folk oroliga för att få sitt hus sprängt i bitar eller bli skjutna när de går och handlar, säger han.

SVT Nyheter sände tidigare live med anledning av presskonferensen. Se hela sändningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.