Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist Foto: SVT

AF-chefen bryter avtal med jobbcoacher

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Angeles Bermudez-Svankvist till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara hur myndigheten följer upp avslöjandena i SVT:s stora granskning av bland annat jobbcoachbolagen. Hon utlovade en stor revision, brutna avtal och polisanmälningar. Och hon bröt också intervjun med SVT.

Mötet med Arbetsmarknadsutskottet hölls bakom stängda dörrar. Efteråt var Angeles Bermudez-Svankvist tydlig med att SVT inte skulle få mycket tid till en intervju.

– Tre frågor, sedan måste jag vidare.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Hon förklarade att hon upplyst utskottet om myndighetens arbete med att komma tillrätta med missförhållandena som avslöjats i SVT:s granskning. Enligt generaldirektören bryter man nu avtalet med en stor leverantör och fler avtal kommer att hävas.

– Med tanke på vinstmarginalen hos vissa av företagen, så ser vi att det finns nån form av systematik i att inte leverera på samtliga orter det avtalen står för.

Men vinstmarginalerna har ju varit väl kända, det är helt offentliga uppgifter?

– Ja, för oss har det inte varit känt att vinstmarginalerna har legat på den här nivån. Vi kan inte reglera vinstmarginaler i avtal.

Man kan läsa årsredovisningar?

– Ja, och det är det vi gör också!

Fast det har ni ju gjort nu efter vår granskning, varför gjorde ni inte det själva?

– Vi tittar alltid på vinstmarginaler.

I går kunde SVT visa omfattande och återkommande problem med så kallade etableringslotsar som lockar deltagare med prylar eller rentav pengar i handen.

Ska man kunna erbjuda pengar i handen om man väljer just den lotsen?

– Absolut inte, och då får det bli en polisanmälan på det. Och det är det vi i så fall måste få in från en av de som fått pengar.

Gör ni såna polisanmälningar?

– Vi gör polisanmälningar på bedrägerier när det upptäcks, ja.

Hur många polisanmälningar har ni gjort?

– Det kan jag tyvärr inte svara på.

Därefter avslutar generaldirektören intervjun med hänvisning till att hon måste vidare till ett ledningsmöte. Frågan vad generaldirektören anser om systemet med bonus till coachföretag som ordnar jobb, som SVT berättade om i morse, blir hängande i luften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet