• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Scanpix/SVT

Sverige berett på fortsatt Afghanistan-insats

Uppdaterad
Publicerad
År 2014 avslutas den svenska militära insatsen i Afghanistan. Men Sverige kan komma att fortsätta ha militär närvaro i landet.

Drygt 500 svenska soldater finns idag i Afghanistan som en del av den internationella styrkan ISAF. Sedan tidigare finns beslut på att successivt överlämna säkerhetsansvaret till den Afghanska polisen och militären. I mitten av 2014 ska insatsen vara helt civil.

Men Sverige kan behålla militär personal i området även efter 2014. Det säger försvarsminister Karin Enström (M), till Sydsvenskan. Det handlar då framförallt om militärt stödjande funktioner, så som utbildning av avghanska styrkor.

– Afghanerna själva känner inte förtroende för den egna armén och polisen. Det inger oro, säger hon.

Karin Enström menar att det kanske största hotet mot en avslutad insats 2014 är de att förmågan hos de afghanska styrkorna inte byggs upp tillräckligt snabbt.

– Det inger dessutom oro att afghanerna själva inte känner förtroende för den egna armén och polisen. Det är ju en förutsättning för att landet ska vara på väg i en positiv riktning. Det måste också finnas ett förtroende bland afghanerna för de egna politikerna. Valet 2014 blir väldigt avgörande, säger Karin Enström till tidningen.

Så risken är överhängande att Sverige blir kvar med en större militär insats även efter 2014?

– Allt beror på vad som händer på marken. Nuvarande insats ska avslutas, men från sommaren 2014 är vi beredda att bidra även med militära stödjande insatser, om afghanerna själva vill det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer