Ägg och spermier på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En ny privat äggoch spermabank, där även surrogatmödrar förmedlas, har öppnat på nätet för alla som vill skaffa barn utan vårdens inblandning.

-Det finns inget juridiskt hinder för folk som vill skaffa barn men som inte vill ha någon kärleks- eller vänskapsrelation, säger Elin Siljehag, jurist på Socialstyrelsens avdelning för regler till tillstånd till Dagens Medicin.

Sedan några veckor tillbaka finns en svensk webbplats där privatpersoner kan söka efter, eller donera, ägg och spermier. Surrogatmödrar, alltså kvinnor som kan tänka sig att bära och föda ett barn för någon annans räkning, förmedlas också.

Bestämmer själv arvode

Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige, men det går att komma runt det, skriver sajten: ”En kvinna kan insemineras, föda barnet och sedan avsäga sig vårdnaden. Därefter kan partnern till den genetiske fadern göra en närstående adoption”.

Eventuella arvoden får personerna själva komma överens om.

-Det finns inget forum för de här människorna i dag. Vad ska de göra? Annonsera på Blocket – säger sajtens upphovsman Tony Jakobsson till tidningen.

Han säger att mellan fem och tio nya medlemmar registreras varje dag. Bland dem finns män som vill donera sperma utan kravet att barnet vid 18 års ålder kan ta reda på sin biologiske fars identitet.

I Sverige finns ingen lag som reglerar donation av könsceller utanför hälso- och sjukvårdens ram. För donatorn gäller dock samma regler som vid vanligt föräldraskap, bland annat betalningsansvar samt att barnet får arvsrätt.

TT

Inte reglerat i lag

I Sverige finns ingen lag som reglerar donation av könsceller utanför hälso- och sjukvårdens ram. För donatorn gäller dock samma regler som vid vanligt föräldraskap, bland annat betalningsansvar samt att barnet får arvsrätt. En man som privat donerar spermier till exempelvis ett lesbiskt par måste därmed räkna med att sådana krav kan ställas på honom.

Surrogatmödraskap är inte lagreglerat. En kvinna som ångrar sig och beslutar att behålla det barn som hon har lovat att ge bort, kan därmed göra det.

Barn som blir till med hjälp av donerade ägg och spermier inom ramen för sjukvården har laglig rätt att få veta sitt genetiska ursprung vid 18 års ålder.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.