Jimmie Åkesson fick en handmick istället för den krånglande micken och kunde fortsätta sitt tal i Almedalen. Foto: TT

Åkesson: Vi ska bli Sveriges största parti

Uppdaterad
Publicerad

I kväll stod Jimmie Åkesson på scenen igen – för första gången inför en stor publik sedan han i april kom tillbaka från sin fem månader långa sjukskrivning. Han fick stora applåder genom att citera Almedalens fader Olof Palme – samtidigt som han gick till hård attack mot Palmes efterträdare.

Kvällens tal fick en något trasslig start, då Åkesson stördes av en sprakande mick och fick rätta sig själv när han sade att statsminister Stefan Löfven höll tal i går.

Inledningen handlade annars om att attackera Löfven.

– Hittills har han åstadkommit – egentligen ingenting, säger Åkesson.

Vill dra in medborgarskap

Därefter citerade han Olof Palme genom att kalla terrororganisationen IS för ”Satans mördare” – ett grepp som vann publikens gillande.

Han välkomnade Ebba Busch Thors utspel om att döma IS-krigare för landsförräderi, men lovade att gå ännu längre.

– För att döma de här terroristerna och mördarna för landsförräderi, så måste de vara våra landsmän. Sverigevänner, de är inte våra landsmän, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att verka för att de av er som bryter mot det här förbudet [åker på terrorresor, reds.anm] som har dubbla medborgarskap ska få era svenska medborgarskap indragna.

Hyllade systerpartierna

Han tog upp situationen i Danmark och Finland där Sannfinländarna och Dansk Folkeparti rönt stora framgångar i valet och nått regeringen, eller i alla fall regeringsförhandlingar.

Han lovade sina väljare att inte ”sälja sig billigt” för en ministerpost.

– Ska vi ingå i – eller aktivt eller passivt stödja – någon regeringskonstellation så ska det innebära en rejäl kursändring för Sverige. Annars stannar vi i opposition.

Gick till attack mot Lööf

Åkesson gick också till hård attack mot Centerledaren Annie Lööf som svarat på frågan om varför Åkesson, enligt en undersökning som Aftonbladet gjort, är den manlige partiledare som människor har mest förtroende för.

”Då har man inte förstått…”, hade Lööf svarat enligt Åkesson.

– Det är du som inte förstått vilket katastrofalt misslyckande er borgerliga regering var, kontrade Åkesson.

Kritiserade pappa-månaderna

En stor del av talet ägnade Åkesson åt partiets utspel för dagen, som handlade om att lansera partiets ”barn-politik”. Han talade om hur han själv blev pappa för ett och ett halvt år sedan och förslaget om fler pappamånader.

– Om man tänker sig att föräldraförsäkringen redan hade varit fullt ut kvoterad då hade vi antingen tvingats sätta vår sex-sju månaders bäbis på dagis, eller så hade jag fått lämna min roll som partiledare och istället vara föräldraledig mitt i brinnande valrörelse. Det är inte rimligt.

Han avslutade med att lova att Sverigedemokraterna ska bli Sveriges största parti.

– The sky is the limit!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.