Jimmie Åkesson vid Sverigedemokraternas valvaka. Foto: Anders Wiklund/TT

Åkesson: ”Det är upp till bevis Ulf Kristersson”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson var först ut av partiledarna att kommentera valkvällsresultatet. Och han gjorde det med en tydlig invit till moderatledaren Ulf Kristersson.
– Nu är det verkligen upp till bevis Ulf Kristersson, hur tänker du byta regering?, sade han inför jublande partianhängare på valvakan.

Vid 23-tiden på valkvällen mötte Jimmie Åkesson sina partimedlemmar på valvakan.

– Jag vet vem som har vunnit det här valet, det är Sverigedemokraterna. Vi stärker vår vågmästarroll, vi ökar våra mandat i riksdagen. Vi ser att vi kommer få ett oerhört inflytande över vad som händer i Sverige de närmsta veckorna, de närmsta månaderna, de närmsta åren. Det kan ingen ta ifrån oss, säger han.

Bjuder in Kristersson

Enligt det preliminära valresultatet har Sverigedemokraterna fått 17,6 procent av rösterna. Det är lägre än vad flera opinionsundersökningar visat under sommaren. Men Jimmie Åkesson valde att i stället lägga fokuset på den knappa skillnaden mellan de traditionella blocken. Och att de rödgröna för stunden ser ut att bli större än allianspartierna.

– Ulf Kristersson har lovat att byta regering. Nu är det verkligen upp till bevis Ulf Kristersson, hur tänker du byta regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson? Nu vill vi har svar på den frågan, säger Jimmie Åkesson.

”Inflytande på riktigt”

Åkesson betonade att partiet nu vill få ett större inflytande över politiken.

– Nu går vi in i en ny mandatperiod och nu tänker vi skaffa oss inflytande över svensk politik på riktigt, säger han.

Han fortsätter:

– Jag är beredd att samtala med alla de andra partierna. Men jag bjuder särskilt in Ulf Kristersson till samtal om hur det här landet ska styras framöver.

Sjöstedt självsäker

Även Vänsterpartiet blir en av valets stora vinnare. Partiet ökar ordentligt, och V-ledaren tackade sent på valkvällen sina anhängare när i princip alla valdistrikt räknats.

Att Sjöstedt och Åkesson har olika uppfattning om regeringsfrågan är knappast en överdrift.

– För oss är slutsatsen självklar. Vi ska ha en rödgrön statsminister, vi ska ha en regering som lutar åt vänster, sade Jonas Sjöstedt, och fortsatte:

– Mitt budskap till Åkesson och Kristersson är 'ni vann inte detta val'. Löfven kommer att sitta kvar, och vi vill ha mer inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet