Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Åkesson i 30 minuter: ”Utslag av politisk klåfingrighet”. Foto: SVT och Henrik Montgomery / TT

Åkesson går emot Busch – vill slopa EU-förbud mot fossildrivna bilar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen har beskrivit förbudet mot nya fossila förbränningsmotorer i EU till 2035 som en framgång. Men trots att Sverigedemokraterna stödjer regeringen i Sverige vill Jimmie Åkesson skrota förslaget på EU-nivå.

– Det var ett förbaskat dåligt beslut, det var överilat, säger Jimmie Åkesson till SVT:s 30 minuter.

I mars förra året förhandlade näringsminister Ebba Busch (KD) fram ett förbud mot fossila förbränningsmotorer i EU till 2035. Hon beskrev det då som en ”viktig signal om att den gröna omställningen är här för att stanna.”

Lagen om förbudet har röstats igenom i samtliga instanser i EU, men Sverigedemokraternas toppnamn Charlie Weimers hoppas kunna riva upp beslutet efter valet till Europaparlamentet i början av juni.

EU-val 2024

Och partiledaren Jimmie Åkesson står bakom förhoppningen.

– Det är ett utslag av politisk klåfingrighet. Förbränningsmotorn kommer vara en viktig del av fordonsflottan även efter 2035.

Busch vill att förbudet ligger fast

Men Ebba Busch (KD) säger till Svenska Dagbladet att hennes linje är att förbudet ska genomföras.

– Vi ska inte riva upp beslutet, säger hon till tidningen.

Att partiet ska driva en politik i EU som går emot den svenska regeringen, som de samarbetar med här hemma, ser inte Jimmie Åkesson som något problem.

– Jag tycker inte det är konstigt att man gör sig redo för att riva upp de delar som är dåliga för Sverige, säger han.

Åkesson: ”Flera som vill riva upp det”

Jimmie Åkesson framhåller att det är flera länder som röstade igenom förslaget för ett år sedan som nu vill se en förändring av det.

– Flera av de som stödde beslutet för ett år sedan vill riva upp det nu, det säger en del om hållbarheten i det. Det här kommer att förändras.

Se 30 minuter på SVT Play klockan 19.30, eller i SVT 2 klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet