Jimmie Åkesson vid pressträff i riksdagen efter möte med talmannen. Han efterlyser nu fler samtal med andra partier som inter har velat prata med SD. Foto: Claudio Bresciani/TT

Åkesson: Extraval ”i den bästa av världar”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson efterlyser vid sitt tal i Norrköping på nytt samtal med andra partier, men säger att han inte kommer att ge sitt stöd till någon utan att få något tillbaka. Ett extraval säger han sig tro vara osannolikt, men han framhåller att det skulle gynna SD.

– I den bästa av världar kommer vi dit. Men jag ser inget sätt att komma framåt i processen annat än att vi prövar olika alternativ i riksdagen, säger han.

Jimmie Åkessons tal i Norrköping kom att kretsa huvudsakligen kring de pågående regeringsförhandlingarna, och det låsta politiska läget i riksdagen.

SD-ledaren framhöll flera gånger att han och partiet är öppet för att förhandla med alla andra, men att man inte tänker ge sitt stöd till någon regering utan att få något tillbaka.

Regeringsbildningen

Han beskrev på nytt Moderaterna som den i hans ögon mest naturliga samarbetspartnern för SD, men krävde samtal med M-ledaren.

– Att man håller med om en inriktning betyder inte att man är överens om hur man går i den riktningen, och det är om det som jag vill prata med Ulf Kristersson.

Räds ej extra val – tvärt om

Åkesson talade även om vad som kan hända vid ett eventuellt nytt val, om regeringsbildningarna misslyckas. Åkesson säger sig inte förvänta sig ett extraval, men han framhåller att det i så fall skulle gynna hans eget parti.

– Min bedömning är att det inte blir något extraval även om vi är många här som vill ha det, för vi känner en revanschlusta, säger han.

– I den bästa av världar kommer vi dit. Men jag ser inget sätt att komma framåt i processen annat än att vi prövar olika alternativ i riksdagen.

Stafettpinnen hos Löfven

Det var i måndags som Stefan Löfven (S) fick i uppdrag av talmannen att försöka bilda en ny regering som riksdagen kan godkänna. Det efter att Ulf Kristersson (M) misslyckats med samma uppdrag.

Liksom Kristersson så har Löfven två veckor på sig att pussla ihop en regeringslösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet