Åkesson: Jag blev rättvist behandlad

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson pratade med psykoterapeut i nästan en timme i ”Nyfiken på partiledaren”. Efteråt berättar han om känslorna i samband med samtalet.

Nu har du fått prata ideologi, drivkrafter och personliga erfarenheter under en lång stund. Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan ett sånt här samtal och andra intervjuer?

– Det är just att det blir väldigt personligt. Att man pratar om det personliga på ett sätt som jag nog kanske aldrig tidigare, kanske några enstaka tillfällen, men inte så här länge och inte i ett sånt här forum.

Nyfiken på partiledaren

– Men samtidigt förstår man och jag tror att tittare förstår just hur viktigt det där är för politiken som man sen pratar om i partiledardebatter och annat, så det är nog viktigare än man tror att man lyfter det perspektivet.

På vilket sätt kan det vara viktigt för väljarna att lära känna er partiledare inför valet?

– Det sägs ju att det här valet kommer att handla mycket om kampen om verkligheten och det tror jag på. Jag tror att väljarna är ganska trötta på det här tjafset om skattesatser och privat eller offentlig välfärd. Man vet att här tycker man inte likadant men det blir ingen större skillnad om man röstar på det ena eller andra blocket med de frågorna.

– Det är möjligt att skatten sänks lite grann och att man begränsar privata alternativ i välfärden lite grann men mycket större skillnad blir det inte. Däremot tror jag kommer fler att göra sina val av partier utifrån hur man beskriver verkligheten och utifrån hur man identifierar sig med den verklighetsbeskrivningen och då är sånt här viktigt såklart.

Tycker du att du blev rättvist behandlad?

– Ja, det tycker jag. Nu har jag ju inte sett hur de andra blev behandlade men jag tycker att man fick en möjlighet att tala till punkt så det kändes bra.

Vad tycker du att en sån här typ av samtal kan tillföra debatten inför valet?

– Det kan ge väljarna en insikt om erfarenheter och händelser eller vad det nu kan vara för någonting som ligger bakom det här svulstiga som vi annars pratar om.

– Och kanske också förstå att många politiker beskylls för mycket floskler och mycket mantran som rapas upp och så där men att det faktiskt finns egna erfarenheter bakom det där och att det faktiskt finns i grunden en politisk övertygelse som bygger på en upplevelse av verkligheten. Flosklerna kanske är äkta ändå, för många i alla fall.

Om du ser på dina sju kollegor, vem skulle du själv vara mest intresserad av att lyssna till?

– Stefan Löfven har vi inte hört så mycket av i den hittillsvarande debatten, så det skulle vara intressant att höra om honom.

– Han har ju också en har jag förstått ganska intressant livshistoria och så där, så han är intressant också i det perspektivet. Men annars är det nog intressant att höra allihop tror jag.

Sagt på Twitter

Marcus Beijar ‏@MBeijar  

Jimmie Åkessons definition av mångkultur är något i hästväg. #NyfikenPå

Jessica Hagman ‏@hogieskill  

Det är så skönt med en programledare som inte avbryter. #nyfikenpå

Peter Hultgren ‏@ptrhultgren  

Älskar hur partiledarna hamnar i en situation som liknar ett utvecklingssamtal i skolan #nyfikenpå #dinröst

Anders Gamberg ‏@AndersGamberg  

Svag insats av Åkesson i #nyfikenpå – hur mycket betydde rasismen för Åkesson när han gick med i partiet? DET hade jag velat veta! #svpol

Cristoffer Cedergren ‏@cri_ced  

Terapeuten gör ju ett bra jobb som motkraft i intervjun. Om man tycker det är fel av #svt så dumförklarar man tittarna. #nyfikenpå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet