Åkesson kallade reporter rövskalle

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tappade humöret efter att ha blivit pressad av TV 4-reportern Ulf Kristoffersson under valrörelsen. I en SVT-dokumentär utbrister han strax efteråt:

-Någon måste ju avbryta en sådan rövskalle när han står och liksom är direkt oförskämd...

Bo Sjökvist, projektledare och producent för dokumentärfilmen Sverigedemokraterna – vägen till riksdagen säger att anledningen till Åkessons utbrott är att han blev pressad om partiets valmanifest.

-Ulf Kristoffersson hävdade att det inte fanns siffror som underbyggde deras vallöften, att det inte fanns någon budget alls. Åkesson surnade till, inte inför Kristoffersson utan efteråt, säger Bo Sjökvist.

Nedan hittar ni Åkessons skriftliga svar, som han via sin pressekreterare mejlat till Rapport.

Är det lämpligt att benämna en reporter ”rövskalle” efter en intervju om partiets valmanifest? Detta under en dokumentärinspelning i SVT.
-SVT-teamet filmar ett privat samtal som jag för med min pressekreterare efter en pressträff.

Du tyckte han var otrevlig och sa att du inte kommer att prata med honom igen. Kommer du att bojkotta andra journalister som ställer tuffa frågor som du inte gillar?
-Min uppfattning är att Kristoffersson uppträdde oprofessionellt, arrogant och oförskämt under intervjun om SD:s valmanifest. (Något han även gjort vid senare tillfällen.)

Kommer du att prata med Ulf Kristoffersson igen?
-Jag har talat med Kristoffersson flera gånger efter just det här tillfället, och han har haft samma beteende vid ett flertal av dessa tillfällen.

Kommer du att be honom om ursäkt?
-Jag är beredd att ta Ulf Kristoffersson i hand på att vi i framtiden ska ha en mer professionell relation och att vi då också kan stryka ett streck över det som varit.

TT/Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer