Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) om vilka prioriteringar som behövs.–Det ska bli intressant att höra hur mycket du sänker bensinskatten, säger Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Åkesson (SD) och Andersson (S) i tv-duell för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) menar att Sverigedemokraterna och regeringen har svikit vallöften genom sin budget. Jimmie Åkesson (SD) menar att man inte vill riskera att spä på inflationen. I Aktuellt ikväll möttes de i en tv-duell för första gången, som företrädare för de största partierna.

I onsdagskvällens debatt möttes partiledarna för riksdagens två största partier. Socialdemokraterna tillbaka i oppositionsrollen för första gången på åtta år och Sverigedemokraterna för första gången i ett formellt regeringssamarbete.

På agendan stod det ekonomiska läget och gängbrottsligheten. Regeringen och SD presenterade en gemensam budget förra veckan som fått kritik av oppositionen som menar att man brutit vallöften.

”Finns en stor besvikelse hos SD:s väljare”

– Vi ser en budget där Jimmie Åkesson (SD) och andra höginkomsttagare får en skattesänkning på 10 000 kronor medan vanligt folk får 14 öre vid pump och här finns en stor besvikelse hos Sverigedemokraternas väljare, säger hon.

Jimmie Åkesson (SD) menar att det är för tidigt att dra slutsatser.

– Vi har prioriterat att behålla A-kassan på en trygg nivå inför lågkonjunkturen och det var en viktig sak för oss i budgeten. Vi levererar på de vallöften som vi har gett. Däremot kan man inte förvänta sig att vi ska kunna göra allt på en gång. Utvärdera gärna mig om fyra år, säger Jimmie Åkesson (SD)

Magdalena Andersson (S) tar återigen upp att regeringen svikit väljarna.

– Det var ett väldigt tydligt vallöfte från de fyra partierna i regeringsunderlaget att den första november skulle ett högkostnadsskydd mot höga elpriser vara på plats, säger hon.

”Ett trendbrott har redan skett”

Regeringen och SD menar att de nu inleder ”den största offensiven någonsin mot den organiserade brottsligheten”. Samtidigt fortsätter det dödliga gängvåldet och hittills har det skett 57 dödskjutningar under 2022, en trend som fortsätter att peka åt helt fel håll.

– Ett trendbrott har redan skett med att vi fått en ny regering. Om vi ska få ett trendbrott från grunden måste vi se till att få de här sakerna på plats, säger Jimmie Åkesson (SD) och åsyftar de förslag som finns i Tidöavtalet.

Magdalena Andersson (S) menar att det inte är tillräckligt.

– Det jag saknar är en rejäl politik för att minska nyrekryteringen in i gängen och därför är det problematiskt att kommunerna inte får tillräckligt mycket pengar i budgeten. Nu riskerar socialtjänsten att få nedskärningar, säger hon.

Se hela debatten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.