Foto: SVT

Högljudd debatt om LO:s kampanj som riktas mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna haglade när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson drabbade samman med LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson i Aktuellt, med anledning av LO:s reklamkampanj riktad mot Sverigedemokraterna.

En röst på Sverigedemokraterna (SD) är en röst på kraftigt minskad välfärd, är budskapet i LO:s pågående kampanj. I en film som sprids på sociala medier får tittaren veta att en röst på SD innebär nedskärningar i den offentliga sektorn på 90 miljarder kronor de kommande åren och det är SD:s budgetförslag som anges som källa.

Reklamkampanjen sprids samtidigt som mätningar visar att var fjärde LO-medlem sympatiserar med SD. Enligt Thorwaldsson leder SD:s budgetförslag till 290.000 färre arbeten i välfärdssektorn.

– Sverigedemokraterna får aldrig avslöja sin politik som inte handlar om flyktingar.

Hårda tongångar

Åkesson svarade med  att LO ryckt budgeten ur sitt sammanhang, samtidigt som han anklagade LO för att springa Socialdemokraternas ärenden och bedriva en i hans tycke ohederlig kampanj.

– Vi sparar inte i välfärden, utan vi sparar på invandringen. Sverigedemokraterna är det parti som  satsar mest på god arbetsmiljö och rätten till heltid. Detta är ohederlig tramspropaganda som du inte ska ägna dig åt. Du ska ägna dig åt företräda dina medlemmars intressen, sade Åkesson.

Tonen var hård och flera gånger fick programledaren Jon Nilsson avbryta Åkesson och Thorwaldsson som var märkbart irriterade.

”Beroende av invandrarna”

Thorwaldsson byggde mycket av sin argumentation på SD:s tidigare besked att partiet avser att stödja moderaternas budgetförslag, som bland annat innehåller lägre ersättningar än Socialdemokraternas budgetmotion.

– Vi har lovat att stödja det parti som röstar för stramare flyktingregler, replikerade Åkesson då.

Om en fjärdedel av dina medlemmar sympatiserar med SD. Hur ser du på risken att du underskattar deras förmåga att bestämma själva?

– Vi tror på alla människors lika värde och vi är beroende av invandrarna, svarade Thorwaldsson på programledarens fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.