Jimmie Åkesson (SD) Foto: Tim Aro/TT

Åkesson om statsministerns uttalande: ”Mycket, mycket bekymrande”

Uppdaterad
Publicerad

På Twitter skriver statsminister Ulf Kristersson (M) att yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin – men att allt som är lagligt nödvändigtvis inte är lämpligt.

”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon.”, kommenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Facebook.

Det var på lördagen som den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Efter aktionen skrev Ulf Kristersson på sitt Twitter-konto, på engelska, att brännande av böcker som är heliga för många är en djupt kränkande handling.

”Jag vill uttrycka min sympati till alla muslimer som är kränkta över vad hände i Stockholm i dag.”

I SVT:s Morgonstudion på måndagen utvecklade Ulf Kristersson sitt resonemang.

– Det här är lagliga saker som ska vara lagliga, men allt som är lagligt måste man inte uppskatta, sade statsministern.

”Finns en gräns”

Nu har Jimmie Åkesson svarat på Kristerssons uttalande via Facebook:

”Jag förstår att syftet är att gjuta olja på vågorna avseende relationen till Turkiet i ett för Sverige kritiskt skede. Men det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig, inte minst eftersom Sverige har ett inhemskt islamist-hot som inte kan underskattas.”

Åkesson tillägger att han kommer att ta upp utspelet med statsministern och meddela hur han och Sverigedemokraterna ”ser på den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, i och utanför Sverige”.

Ulf Kristersson (M) gästade Morgonstudion på måndagsmorgonen, se intervjun nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar den senaste tidens händelser med Erdogandockan och koranbränningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.