Åkesson om valet mellan Putin och Biden: ”Vill inte ha någon av dem”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill inte välja mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s Joe Biden.

– Jag skulle inte vilja ha någon av dem som premiärminister eller statsminister i Sverige i alla fall, säger han i kvällens 30 minuter.

Jimmie Åkesson vill inte svara på om han föredrar Vladimir Putin eller Joe Biden bäst som ledare men vet vilket samhällssystem han föredrar.

– USA är en västerländsk demokrati och Ryssland är inte det. Ryssland är ett auktoritärt samhälle i dag och utvecklas ännu mer i den riktningen, självklart väljer jag USA:s samhällssystem framför det ryska, säger Åkesson i 30 minuter.

”Kan husera ett antal människor”

Om det blir krig i Ukraina så ska Sverige inte ge asyl till ukrainska flyktingar, konstaterar Åkesson också i intervjun.

– Vi ska inte göra om samma misstag igen som vi gjort tidigare, säger han och tycker att det är grannländerna som bör ta ansvaret för flyktingar.

– Men vi ska inte utesluta att vi kan husera ett antal människor om vi har kapacitet för det i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.