Kontroverser, debatter och ungdomsvännerna som blev partikamrater

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas väg till att bli Sveriges tredje största parti har varit långt ifrån enkel – inte minst för partiledaren. Jimmie Åkesson har hanterat skandaler och själv blivit sjukskriven för utbrändhet.

– Jag förstår vad hon pratar om, men jag förstår också att hon inte har läst på alls om vad vi tycker.

En ung Jimmie Åkesson debatterar med liberala politikern Marit Paulsen på Almedalsveckan 2002. Vid tiden för mötet är Åkesson ordförande för ungdomsförbundet SDU, men bara tre år senare ska han väljas till partiledare.

Jimmie Åkesson har under sin tid som partiledare sett Sverigedemokraterna gå från ett parti utanför riksdagen till Sveriges tredje största och tre av de vänner han träffade under studietiden i Lund har även de nått partitoppen. Som partiledare har han fått hantera skandaler och debatter. Nu är frågan vilken roll partiet kommer ha efter valet 2022.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.