Åkesson: ”Vi har en väldigt enig opposition”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna förhandlade fram en gemensam budgetreservation tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men även om budgetreservationen gick igenom så finns det flera frågetecken för framtida budgetförhandlingar.

Men Jimmie Åkesson (SD) ser hoppfullt på samarbetet.

– Vi har en väldigt enig opposition, säger han i kvällens Agenda.

De reformer som Sverigedemokraterna vill genomföra ska till viss del bekostas av neddraget bistånd på 20 miljarder kronor. Något som Kristdemokraterna sagt nej till.

Men de sakfrågor där oppositionspartierna inte är överens oroar inte Jimmie Åkesson.

– Jag är inte särskilt orolig för att Kristdemokraterna inte ska förstå att för att finansiera viktiga reformer för att få ordning på Sverige så kan vi inte skicka 60 miljarder till andra länder. Det är helt orimligt, säger Jimmie Åkesson, i Agenda.

Hur ska det gå till om det här är en viktig kärnfråga även för Kristdemokraterna?

– Alla kommer att behöva kompromissa om vi ska få ihop det här, vi gjorde i den här budgeten en växling i biståndet där vi inte rör biståndsramen men vi använder en del av biståndet till återuppbyggande och återinvandring. Det är ett sätt att angripa det på.

Förra veckans försök att bilda regering visade på spänningar och problematik mellan regeringen och samarbetspartierna.

Vad talar för att ni inte kommer hamna i samma svåra läge?

– De som tittar på det här skådespelet eller spektaklet noterar nu att vi har en väldigt splittrad regeringssida och en väldigt enig opposition, säger Jimmie Åkesson.

Se hela intervjun i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.