Åkesson uppmanar Ekeroth att lämna riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons förtroende för Kent Ekeroth är allvarligt skadat efter att han i dag åtalats för ringa misshandel. Det säger partiledaren till SVT Nyheter. Åkesson uppmanar nu sin partikamrat att lämna riksdagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig nu för SVT Nyheter om det faktum att Kent Ekeroth i dag blev åtalad för ringa misshandel i samband med ett krogbesök vid Stureplan hösten 2016.

– Det är allvarligt naturligtvis samtidigt som ingen är skyldig förrän man döms. Men det är klart att om man som Kent Ekeroth är föremål för åtal så naggas förtroendet i kanten, säger Jimmie Åkesson.

Pausa politiken

Åkesson uppmanar nu den misshandelsmisstänkte Ekeroth att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott för gott, så att Sverigedemokraterna kan sätta in en permanent ersättare.

Dessutom vill han att partikamraten tar en paus från all politik fram till rättegång och att dom faller. En uppmaning som även innefattar Ekeroths arbete i riksdagen.

Avgör själv

– Samtidigt är det inte jag som avgör hans mandat i riksdagen, det är personligt så det gör han själv. Men det är svårt för honom att verka politiskt redan som det är nu. Och mitt förtroende för Kent Ekeroth är försämrat.

Enligt Jimmie Åkesson har Sverigedemokraternas anseende skadats av händelserna. Men frågan om Kent Ekeroth kan stanna kvar i partiet om han döms skyldig, vill Jimmie Åkesson inte svara på ännu.

– Där är vi inte än, det är en hypotetisk fråga, så det får vi hantera när vi är där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet