Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverigedemokraternas hot om misstroende och miljö-och klimatministerns svar.

Åkesson (SD): Tänker rikta misstroende mot Bolund

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna tänker väcka misstroende mot klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) om han återkommer i den nya regeringen.

– Vi vill inte att han återkommer i en ny regering som miljö och klimatminister, säger partiledaren Jimmie Åkesson, som tror att han har en riksdagsmajoritet bakom sig.

Liberalerna öppnade tidigare i höstas för att rikta misstroende mot klimat- och miljöminister Per Bolund, då partiet anser att regeringen agerat för saktfärdigt i frågan om slutförvaring av kärnavfall. Såväl SD som KD har tidigare sagt att de kan ställa sig bakom ett misstroende mot ministern.

– Om inte regeringen fattar ett beslut vid luciadagarna så kommer vi medverka till att man riktar misstroende mot Per Bolund, har L-ledaren Nyamko Sabuni sagt i SVT:s ”30 minuter”.

Åkesson: Förtroendet förbrukat

I sitt anförande inför statsministeromröstningen tog SD-ledaren Jimmie Åkesson upp frågan som ett medskick till den nya statsministern. Han säger nu att SD själva kan väcka misstroende mot Bolund.

– SD:s förtroende för klimat- och miljöminister Per Bolund är förbrukat. Vi tror att det finns en majoritet som håller med oss i den här kammaren. Vi vill inte att han återkommer i en ny regering som miljö- och klimatminister, och skulle han ändå göra det kommer vi att väcka misstroende, säger Åkesson.

Backas av fler partier

Även Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna uppger att de kommer att stödja ett sådant misstroende, om det väcks.

Moderatledaren Ulf Kristersson har inget förtroende för Bolund.

– Nej, verkligen inte. Han är en olycka som miljö- och klimatminister, säger han.

Tillsammans har de fyra partierna 174 mandat. För att fälla en minister i en misstroendeomröstning krävs dock 175 mandat.

Bolund: ”Inte förvånad”

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är varandras motsatser sett till miljö- och klimatpolitik, menar Per Bolund. Han är inte förvånad över att SD saknar förtroende för honom.

– Det är snarare en viss stolthet. Hade jag haft Jimmie Åkessons förtroende hade jag nog inte gjort ett bra jobb som miljöminister, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer