Hör varför Nyamko Sabuni (L) vill medverka till att väcka misstroende mot miljöministern. Foto: SVT.

L öppnar för misstroende mot Bolund: ”Han har till Lucia på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fram till Lucia på sig att fatta beslut om ett slutförvar för kärnavfall – annars är Liberalerna beredda att medverka till ett misstroende mot miljöminister Per Bolund.

Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s ”30 minuter”.

– Miljöpartiet avskyr kärnkraft och så länge de kan säga att man inte har en lösning på slutförvaret av avfallet så har de argument till att kärnkraften är dålig, säger hon i programmet.

Liberalerna är kritiska till att regeringen ännu inte fattat ett beslut i frågan om ett slutförvar av kärnavfall och öppnade i november för ett misstroende mot miljöminister Per Bolund (MP).

– Om inte regeringen fattar ett beslut vid luciadagarna så kommer vi medverka till att man riktar misstroende mot Per Bolund, sade Nyamko Sabuni när hon gästade SVT:s ”30 minuter”.

Sabuni menar att att underlaget till beslutet om ett slutförvar är väl förberett och förankrat både vetenskapligt och demokratiskt.

– Det enda regeringen behöver göra är att säga att ja vi behöver ett system där vi utökar mellanlagret men också påbörjar processen för ett slutförvar, regeringen väljer att inte fatta det beslutet, sade Sabuni.

Beslut om slutförvar dröjer

Regeringen menar menar att frågan måste utredas ytterligare innan man kan fatta ett beslut. Mark- och miljödomstolens har kommit med ett utlåtande om att säkerheten hos kopparkapseln som ska innesluta det radioaktiva avfallet måste kunna garanteras för lång tid framöver.

Miljöminister Per Bolund sa i en intervju med TT i oktober att regeringen fortsätter att bereda frågan om ett slutförvar, men att beslut i frågan ligger ”ett antal månader bort”.

Men Sabuni menar att detta inte är ett gångbart argument.

– Miljöpartiet avskyr kärnkraft och så länge de kan säga att man inte har en lösning på slutförvaret av avfallet så har de argument till att kärnkraften är dålig, säger hon.

Krävs stöd av ytterligare oppositionsparti

För att väcka ett misstroende krävs stöd av 35 ledamöter i riksdagen. Liberalerna har 20 mandat och skulle alltså behöva stöd av mist ett annat oppositionsparti. I oktober öppnade även Sverigedemokraterna för att väcka ett misstroende mot miljöminister Per Bolund.

– Vi har bara 20 mandat. De enskilda ledamöter i riksdagen som inte heller tycker att regeringen sköter sitt uppdrag eller andra partier som tycker detsamma. Vi medverkar gärna till att lägga in ett sådant misstroende, säger Sabuni i programmet.

Bolund: ”Inget jag tar lätt på”

Per Bolund säger i ett skriftligt svar till SVT Nyheter att ett beslut om slutförvar inte får riskera allvarlig skada på människa och miljö.

”Det handlar om ett av de farligaste ämnen vi känner till och som måste hållas avskilt i minst 100 000 år, och till skillnad från Sabuni är det ingenting jag tar lätt på. Mark- och miljödomstolen konstaterade att regeringen inte kan godkänna SKB:s ansökan om vi inte har ett bättre beslutsunderlag. Det arbetar vi för högtryck på med att sammanställa.”, skriver miljöministern.

Slutförvar av kärnavfall

Frågan om ett slutförvar har pågått sedan 2011 då Svensk Kärnbränslehantering lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar. Regeringen skickade sedan frågan på remiss. Sju år senare, 2018, meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att man godkänner ärendet. Mark- och miljödomstolen menade dock att säkerheten hos kopparkapseln som ska skydda kärnavfallet måste utvecklas.

Vattenfall har tidigare varnat för att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn kan bli fullt om ett par år vilket kan leda till att reaktorer kan tvingas stoppas. I våras valde regeringen att bryta ut frågan om mellanlagring av använt kärnbränsle från ärendet som gäller slutförvaringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.