Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Eskilstuna. Foto: TT

Åkesson på turné – vill sno S-väljare

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reser just nu runt i landet för att värva arbetarväljare. Men partiet möter motstånd.

– Vi ska visa att SD:s politik inte gynnar arbetare, säger Monica Enarsson på IF Metall i Dalarna.

Sverigedemokraterna kallar det för Jimmies ”(S)verigeturné”, när partiledare Jimmie Åkesson reser runt till i första hand S-styrda kommuner för att besöka arbetsplatser med LO-medlemmar.

– Vi är ett bättre arbetarparti än Socialdemokraterna, säger Jimmie Åkesson.

Val 2014

SD riktar nu in sig på väljare som tidigare röstat på S. Partiet är ute efter att behålla den viktiga platsen som tungan på vågen i riksdagen och i opinionsmätningarna ser det just nu ut som om de rödgröna partierna kan komma att få egen majoritet efter valet.

– Det är viktigt för oss att behålla platsen som vågmästare, säger Jimmie Åkesson.

”Minst förljugna”

Borlänge är en av kommunerna som han besöker. Där har Socialdemokraterna styrt länge och Sverigedemokraterna mer än fördubblade sina röster i förra valet, från fyra procent till knappt elva.

– SD tänker som folket gör, de är minst förljugna, säger Borlängebon Håkan Olsson som vi träffar i centrum.

– Eftersom arbetarklassen fått det sämre vänder sig många till SD för att det känns som en lätt lösning, säger Nommi Nordlund.

Enligt SCB:s valanalys röstade 7 procent av LO-medlemmarna på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2010. Enligt en undersökning som LO själva gjort hösten 2013 skulle drygt 16 procent av LO-medlemmarna rösta på SD.

I första hand är det väljare som tidigare röstat på Moderaterna som nu gått till SD.

Facket mobiliserar

Men Sverigedemokraternas besök tas inte emot med öppna armar av alla. Vid partiets turnéstopp på Norrlands universitetssjukhus i Umeå i går ställde sig en läkare i vägen och meddelade att Åkesson inte var välkommen. Anledningen, var enligt läkaren, att patientsäkerheten stod på spel eftersom besöket gjorde personalen orolig.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna, säger läkaren som valt att vara anonym till SVT:s Västerbottensnytt.

Åkesson med entourage trotsade dock protesten och genomförde ett kort besök på avdelningen. I tisdags stoppade även Volvo i Umeå Jimmie Åkessons besök, då med hänvisning till att SD-ledaren besökt Volvokoncernens fabrik i Eskilstuna i februari.

Sverigedemokraternas offensiv har fått facket att mobilisera. Man lyfter fram att SD i 85 procent av fallen röstat med regeringspartierna när blocken stått emot varandra i riksdagen och kritiserar att SD vill utöka antalet undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

– Vill man ha en arbetstagarvänlig politik ska man inte rösta på ett parti som varit med om att rösta igenom dagens politik, säger Henrik Johansson på LO-facken i Dalarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet