Foto: Janerik Henriksson/TT

Åkesson: Skulle trycka på röd knapp i kammaren

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ha en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna eller en renodlad M-regering, men som läget är i dag är man inte beredd att rösta på någon statsministerkandidat, säger Jimmie Åkesson efter samtalet med talmannen.

Sverigedemokraterna ser i dag inte något alternativ till statsminister som man utan tvekan skulle rösta på, säger partiledaren Jimmie Åkesson, efter att ha talat med talmannen vid lunchtid i dag.

– Som läget är i dag skulle jag inte trycka något annat än röd knapp i kammaren, men det finns inget förslag till statsminister än.

Han har återigen framfört SD:s krav på inflytande till talmannen Andreas Norlén och är öppen för samtal och ”andra sätt att nå fram till en tilltänkt statsminister med våra krav”, säger han. 

– Vi har diskuterat hur man ska se på talmannens roll i förhållande till att antingen lägga fram en statsminister som kan tolereras av riksdagen eller en statsminister som kan både tolereras av riksdagen och få igenom sin politik. Där har jag framfört att vi inte kommer släppa fram en statsminister utan att veta hur den regeringen kommer att se ut eller vilken politik den regeringen avser föra.

Bäst att upprätta en kanal

Åkesson säger att ett sätt att kommunicera med de övriga partierna utan att föra direkta samtal kan vara genom talmannen. 

– Sedan är inte talmannen en förhandlingspart, så det bästa är om man kan upprätta en kanal på något annat sätt.

När det gäller konkreta regeringsalternativ är han tydlig.

– Alliansen som helhet är inte ett intressant regeringsalternativ för oss, säger han.

Det hänger samman med att Centerpartiet exempelvis röstat på den omstridda gymnasielagen, enligt Jimmie Åkesson. De två alternativ Åkesson har framfört till talmannen är en M+KD-regering eller en renodlad M-regering, som ger SD inflytande över avgörande frågor.

– Det verkar finnas en bild, framförallt hos Alliansen, att man ska bilda regering och sen blunda och hoppas att man får igenom sin budget, säger Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet