Foto: Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson vill se fler blocköverskridande samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson vill se fler blocköverskridande överenskommelser men vill också vara den som styr landet. Det framgick av dagens presskonferens efter den första talmansrundan.

Ulf Kristersson inledde presskonferensen med att konstatera att han inte skulle bjuda på några nyheter. I stället upprepade han sitt mantra från valnatten: att den sittande regeringen aldrig borde ha tillträtt.

Partiledaren tycker också att Alliansen har bäst förutsättningar att bilda regering.

– Med respekt för att det är ett svårt politiskt läge, säger Ulf Kristersson.

Vill se fler blocköverskridande överenskommelser

Moderatledaren lyfte också de blocköverskridande överenskommelser som vidtagits under den förra mandatperioden som vägen framåt.

– En del frågor är så otroligt stora, komplicerade eller långsiktiga till sin karaktär att de realistiskt inte bara kan lösas av en regering under en egen mandatperiod. De kräver blocköverskridande överenskommelser där man är tillräckligt överens för att ha en gemensam färdriktning.

Riksdagen kommer få större inflytande

Ulf Kristersson sa också att förmågan att sluta blocköverskridande överenskommelser prövas extra mycket när man själv inte har regeringsmakten.

– Jag vill leda en Alliansregering. Jag har stor respekt för att det är ett komplicerat parlamentariskt läge. Jag sa det före valet, det kan bli den svåraste regeringsbildningen i modern tid och jag tror att vi kan vara ungefär där så jag tar inte lätt på detta. Men jag är beredd att pröva möjligheten för en sådan regering. Det har jag sagt till talmannen.

Ulf Kristersson tror även att riksdagen kommer ha mer att säga till om under den här mandatperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet