TCO, en av Sveriges största fackorganisationer, tar nu ställning för en mittenregering utan inflytande från Sverigedemokraterna. Foto: SVT

TCO tar ställning för en blocköverskridande regering – vill inte ge SD inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännens centralorganisation, en av Sveriges största fackorganisationer, tar ställning för en blocköverskridande regering – utan inflytande från Sverigedemokraterna.
– Vi har ett intresse av att Sverige får stabila spelregler över tid, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Vilken regering som kommer leda Sverige de närmsta åren är fortfarande höljt i dunkel. Nu, bara timmar innan den första talmansrundan inleds, tar Tjänstemännens centralorganisation, TCO, ställning för en mittenregering.

– Man kan konstatera att inget av de traditionella blocken har majoritet. Om Sverige ska ha stabilitet över tid, om vi ska vara säkra på att landet utvecklas och att vi har en reformtakt som passar med den förändring som sker i omvärlden tror vi att det är bäst om vi har en blocköverskridande regering, säger Eva Nordmark är ordförande för TCO.

Fackorganisationen TCO är en av Sveriges största paraplyorganisationer där bland andra Polisförbundet, Vision, Journalistförbundet och Tull-Kust ingår. Eva Nordmark var riksdagsledamot för Socialdemokraterna under 90-talet.

”Vi är inte inne i regeringsbildningen”

Framför allt är det stabilitet på arbetsmarknaden och möjlighet till långsiktiga reformer som ligger bakom TCO:s ställningstagande.

– Jag tror man måste inse att en regering som innehåller ett eller flera partier från båda blocken skulle vara mer stabil än en regering som är på nåder och beroende av det andra blocket, säger hon och fortsätter:

– Vi är inte inne i regeringsbildningen utan vi har ett intresse av att Sverige får stabila spelregler över tid.

”Vi är partipolitiskt fristående”

På frågan om det är TCO:s uppgift att ta partipolitisk ställning svarar Eva Nordmark:

– Det gör vi inte. Vi tar inte ställning för exakt vilka partier som ska ingå i en sådan konstellation. Det jag säger är att om vi ska ha en stabil situation i politiken vore det bästa en regering som består av partier från båda sidor av blockgränsen.

Vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande

Med det sagt har TCO också tagit ställning gentemot Sverigedemokraterna. Organisationen vill inte att partiet ska ha något inflytande i Sveriges nästa regering.

– Det som är viktigt att säga är att vi är partipolitiskt fristående men det är inte så att vi är fria från värderingar. Och där har ju Sverigedemokraterna en helt annan syn på de grundläggande värderingar om alla människors lika värde som vi fackligt står för, säger Eva Nordmark.

SD: ”Lögner”

Henrik Gustafsson, informationschef hos Sverigedemokraterna, reagerar så här på Eva Nordmarks uttalande:

– Vi har, och vi är, varit väldigt tydliga i denna värderingsfråga även om andra hävdar motsatsen. Inte minst framgår det med all tydlighet i vårt principprogram att dessa typer av påståenden inte stämmer, säger han och fortsätter:

– Den här typen av polarisering som sker gentemot våra väljare och oss som parti måste få ett slut. De lögner som sprids får reella konsekvenser för människor och deras liv. Det är dags att envar beter sig värdigt och istället för polarisering bidrar till ett bättre samtalsklimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet