Moderaten Andreas Norlén valdes på måndagen till ny talman i riksdagen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, TT

Svåra regeringssamtal börjar på torsdag

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli ”totalt beroende” av SD efter att själv ha röstats ned av oppositionen.

Försöken att bilda en ny regering startar på torsdag.

Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister. Löfven stannar nu kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda. En övergångsregering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

Talmannen Andreas Norlén (M) kommer på torsdag att inleda sonderingar för att bilda en ny regering. Han kommer då att kalla till sig alla partiers företrädare för enskilda samtal. Därefter kommer talmannen att utse en av dem att undersöka möjligheterna för att bilda en ny regering.

Regeringsbildningen

När det är klart kommer talmannen att föreslå en statsministerkandidat till riksdagen för godkännande. Det är en process som åtminstone väntas ta ett par veckor.

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet