SD och MP i debatt om att begränsa bidragen

Publicerad

Högre krav leder till förbättrad integration och att färre söker sig till Sverige menar Jimmie Åkesson (SD), efter SD:s förslag om att begränsa en rad bidrag till att gälla enbart svenska medborgare.

– Idén om man man lär sig svenska bättre för att man inte har råd med hyran är fullständigt befängd, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) i Aktuellt.

I Sverigedemokraternas vårbudgetmotion föreslår partiet en rad bidrag och ersättningar som bara svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder ska få ta del av. Bland annat barnbidraget, bostadsbidraget, föräldrapenningen på lägsta- och grundnivå och garantipensionen.

De nya förslagen kommer att fungera som en sporre och på så sätt förbättra integrationen enligt Jimmie Åkesson.

– Vi måste ställa krav. Tar vi bort förmånerna kommer färre också att söka sig till Sverige, säger SD-ledaren i en debatt med Märta Stenevi.

Stenevi: Kommer slå oerhört hårt mot barnen

Att enbart svenska medborgare skulle få ta del av bidragen skulle vara en katastrof för integrationen menar Märta Stenevi. Enligt språkröret finns barnbidraget till just för att minska klyftorna i samhället.

– Det här kommer slå oerhört hårt mot barnen och skapa en oerhört segregation. Vi behöver minska inkomstklyftorna, med det här förslaget kommer man bygga in generationer av segregation, säger hon.

Åkesson: Måste ställas krav

Ett syfte med SD:s förslag är att partiet vill uppgradera värdet av ett svenskt medborgarskap och uppmuntra människor att skaffa sig jobb och lära sig språket. Enligt förslaget ska medborgarskapet däremot inte ha betydelse när det gäller bidrag och ersättningar som bygger på att personer arbetat och betalat skatt i Sverige.

– Den kravlöshet som funnits i decennier där man kan komma till Sverige och ta del av hela vårt välfärdssystem utan att prestera någonting har lett till en kollaps för hela vår modell, säger Åkesson.

– Idén om man man lär sig svenska bättre för att man inte har råd med hyran är fullständigt befängd, säger Märta Stenevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.