Åkesson tveksam om Ekeroths framtid

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson är tveksam om Kent Ekeroths framtid i partiet efter rasistskandalen.
– Det ser fruktansvärt illa ut, säger SD-ledaren.

Nu går Jimmie Åkesson ut och kommenterar Kent Ekeroths time-out efter de nya avslöjandena i rasistskandalen där Ekeroth och Erik Almqvist beväpnat sig med järnrör i ett bråk på Kungsgatan för två år sedan. Åkesson säger:

– Det är tveksamt om han i det läge han befinner sig i kan företräda partiets politik på ett bra sätt.

I går petade Åkesson sin ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist efter att Expressen publicerat en film där Almqvist under samma bråk bland annat kallat en man ”blatte lover” och en kvinna för hora. Det hela filmades av Kent Ekeroth. Men SD-ledaren skiljer på Ekeroths och Almqvists agerande och menar att Almqvist uttalande var en politisk överträdelse och Ekeroths handlade om dåligt omdöme.

Skiljer på Ekeroth och Almqvist

– Jag tycker att den här historien är annan sak än den historia som vi hanterade med Almqvist i går. Det vi hanterade igår har en politisk koppling, det uttrycktes saker som är politiskt mycket tveksamma. Kent Ekeroth gör inga politiska uttalanden i den här filmen.

– Det handlar om ett olämpligt sammanhang där han uppträder olämpligt. Det är lättare att hantera att man beter sig olämpligt vid ett tillfälle än en politisk överträdelse som säger något om din politiska agenda, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Åkesson säger att han inte har någon anledning att ifrågasätta Ekeroths förklaring att han agerade i självförsvar. Åkesson uppger att man under time-outen ska fundera över om Ekeroth kan företräda partiet framöver.

– Vi tänker inte ta några beslut i affekt.

SVT: Hur mycket av den här filmen har du känt till?

– Det vet inte jag riktigt. Det här är ju inte första gången den här saken är uppmärksammad i media. Det var den fem dagar före valet när Expressen publicerade en väldigt kort konsekvens av den här filmen där Almqvist sparkar på en person. Då ville jag veta om det här hade hänt och då bad jag att få se den här sekvensen som Kent Ekeroth hade filmat.

Enligt Åkesson sände då Ekeroth över några sekvenser av filmen där det framgår att Almqvist inte sparkat på någon utan blivit attackerad med en ölburk.

– Det är det enda jag har haft att göra med den här filmen, det är det enda jag har brytt mig om den här filmen tidigare. Jag har överhuvudtaget inte haft anledning att fundera över den här filmen, säger Åkesson till SVT.

”Fel av SDU”

På frågan om vad han tycker om att SD-riksdagsledamöter kan ses på film med järnrör i handen på stan svarar han:

– Det är klart att det ser extremt illa ut. Att över huvud taget hamna i den här situationen är illa. Generalfelet här är att man överhuvudtaget befinner sig i den här situationen. Som politisk företrädare ska du inte befinna dig i en situation där sådant här tumult, tjafs och bråk kan uppstå., säger Åkesson till TT.

I dag gick Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande och vice ordförande ut på DN Debatt  och kritiserade Åkessons beslut att frånta Almqvist sina politiska uppdrag. Jimmie Åkesson reagerar starkt på utspelet.

– Det är helt fel av SDU. Nu måste vi hålla ihop partiet, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet