Jimmie Åkesson intervjuas av Karin Hübinette Foto: SVT

Åkesson vill inte beskriva Zlatan som svensk

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Hübinette i SVT blev Jimmie Åkesson pressad med frågan om Zlatan Ibrahimovic var att betrakta som svensk eller inte. SD-ledaren antydde att så nog inte är fallet.

Det var en bit in i intervjun som programledaren Karin Hübinette plockade fram ett citat som Jimmie Åkesson gjorde apropå Zlatans bragdmål mot Italien i fotbolls-EM 2004, klacken i 85:e minuten som gav 1-1.

-Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte det vet jag inte, sa Jimmie Åkesson då Sydsvenska Dagbladet den 21 april 2007 bad honom kommentera Zlatan.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Konfronterad med citatet försökte Åkesson tona ner valet av ordet ”legosoldat” som ”skämtsamt” och började sedan resonera om att Zlatan i sin självbiografi visar tecken på att han inte känner sig som svensk.

Född i Sverige

Efter en kort diskussion om innehållet i biografin där Karin Hübinette påpekade att Zlatan inte är intresserad av etnicitet och bakgrunder, och att han tidigare känt sig som en från Rosengård, så ställde sedan Karin Hübinette frågan:

– En kille som är född i Sverige och spelar i svenska landslaget. Du kan ändå inte vara säker på att han är svensk. Varför då?

Jimmie Åkesson svarade:

– Jag tycker inte det är min uppgift, jag uttalade mig som politiker, jag tycker inte det är min uppgift att peka på enskilda individer och tala om för dom vilken nationell identitet dom har, utan det får dom i första hand svara på själva, det kan inte jag göra åt dem.

– Men om man är född i Sverige, då räcker inte det för att vara svensk eller?

– Jag är övertygade om att det bor många människor i Sverige som är födda här som inte betraktar sig själva som svenskar. Det är jag helt övertygad om och jag har träffat massor med sådana människor. Utan man har en annan identitet, ofta baserad på att man kommer ifrån ett annat land.

Olivträd och björk

Sedan fortsatte diskussionen om ”svenskhet” och Jimmie Åkesson exemplifierade genom att  citera författaren Theodor Kallifatides. Enligt Åkesson ska Kallifatides ha sagt att det tog honom 15-20 år innan han började associera ordet träd med en björk istället för ett olivträd.

– Alltså: Den typen av associationer skapar din identitet. Hur du förstår det svenska sociala kodsystemet, formar såklart din identitet, summerade Åkesson.

Hela intervjun

Hela intervjun sänds i kväll, tisdag, klockan 22 i SVT1. Programmet kan också ses direkt eller i efterhand på Hübinettes webbsida.

Se svenske landslagsspelaren Zlatan Ibrahimovics 1-1 mål mot Italien i EM i Portugal2004 här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet