Jimmie Åkesson (SD) menar att man måste sätta press på Ulf Kristersson (M). Foto: SVT

Åkesson: ”Vårt stöd är inte gratis”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) vill sätta press på Ulf Kristersson (M) för att bilda ny regering där Sverigedemokraterna får inflytande. Det säger han i Aktuellt.

– Vi vill medverka till att vi får en annan regering, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger sig se en oerhörd frustration bland moderata politiker som kontaktat honom. Anledningen är Kristerssons avvisande av SD, säger han i kvällens Aktuellt.

– Man säger att man ska bilda ny regering, men så är den avsatta regeringschefen den första man vänder sig till. Det är jättekonstigt.

Regeringsbildningen

Vilka moderata politiker som hört av sig vill Åkesson inte säga.

– För att vi ska kunna få till stånd de här mötena förutsätter det att det kan ske diskret.

Sätter press på Kristersson

Enligt Jimmie Åkesson måste man sätta press på Ulf Kristersson, eftersom det är där makten ligger. Speciellt då Moderatledaren ännu inte hört av sig.

– Det kan vara så att kontakterna jag får skickats ut av Kristersson för att sondera. Eller så sätter de press på Ulf att agera i en viss riktning, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson menar att det är oundvikligt att förr eller senare hamna i en situation där SD, M och KD utgör ett konservativt block.

– Men vårt stöd är inte gratis. Det borde alla rimligtvis förstå. Jag är beredd att släppa fram Kristersson som statsminister förutsatt att vi får ett inflytande som står i rimlig proportion till vårt valresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet