Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll sitt vårtal på Långholmen. Foto: Christine Olsson/TT

Jimmie Åkesson vårtalar – ger känga till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

EU står i fokus när Jimmie Åkesson vårtalade i Stockholm. SD-ledaren kritiserade ”federalister” i Bryssel, och framhöll att SD representerar de riktiga Europavännerna.
– Det handlar inte om ja till Europa eller nej till Europa. Det handlar om hur vi ska samarbeta, och i vilket Europa vi ska samarbeta, sade han.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson inledde sitt vårtal på Långholmen i Stockholm var det med en rejäl känga mot statsminister Stefan Löfven (S). Åkesson beskriver att Löfven i sitt förstamajtal kopplade samman konservatism och nationalism med nazism och Förintelsen.

Åkesson å sin sida anklagade Löfven för att hyckla, och säger att S mer än något annat parti har ”banat väg för allsköns extremism i vårt land”.

– Stefan Löfven, ni kröp för nazisterna, ni kröp och kryper fortfarande för kommunismen och ni kryper för islamisterna. Sluta upp med hyckleriet och sopa framför egen port, sade Åkesson.

”Handlar om vår existens”

Åkesson ägnade en stor del av sitt tal åt EU och det stundande EU-valet. Han avfärdade anklagelser om att SD skulle vara EU- eller Europafientligt.

– Det handlar inte om ja till Europa eller nej till Europa. Det handlar om hur vi ska samarbeta, och i vilket Europa vi ska samarbeta.

SD-ledaren kritiserade vad han beskriver som federalister i EU som enligt honom flyttar med och mer makt till sig själva i Bryssel.

– Nu har vi möjligheten att bromsa den utvecklingen. Det är viktiga frågor för det handlar om vår egen existens. Vår egen existens som nation.

Löfven vill inte kommentera

Han framhöll också att det är fel att man på EU-nivå överstatligt fattar beslut om detaljer som jakt och fiske i Sverige.

– Det är federalisterna som är Europafientliga. Det är vi som är Europavänner, sade Åkesson.

Stefan Löfven besökte samtidigt Miljöpartiets kongress i Örebro, men han vill inte kommentera Åkessons uttalande. S partisekreterare Lena Rådström Baastad bemöter däremot hans uttalande.

”Det är uppenbart att vi kliver på Åkessons ömma tå när vi tar fighten mot högerextremismen. Men det är heller inte så konstigt, eftersom hans parti är sprunget ur vitmaktrörelsen”, skriver hon i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Att Sverigedemokraterna, som är ett rasistiskt parti, försöker legitimera sin politik genom att sprida lögner är skamligt. Socialdemokraterna har alltid varit – och är – demokratins främsta försvarare och garanten mot högerextrema och andra totalitära krafter”, fortsätter hon.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har hållit vårtal sedan 2013, och årets tal handlar till stor del om EU-valet den 26 maj, där SD ser ut att gå mot ett stort lyft.

Enligt DN/Ipsos opinionsmätning som publicerades i tisdags får partiet 17 procent av väljarstödet, en ökning med drygt 7 procentenheter jämfört med valet 2014. I en mätning utförd av Novus för SR och SVT och släppt i torsdags landar SD på 13,7 procent men blir näst störst efter Socialdemokraterna.

I Novusmätningen sade samtidigt nästan en femtedel av de tillfrågade att de ännu är osäkra på vilket parti de ska rösta på. De väljarna vill SD, liksom andra partier, komma åt och på fredagen kom ett för många något förvånande klargörande av Åkesson och Liberalernas ledare Jan Björklund om att de åker ut på en debatturné tillsammans. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer