Jan Björklund poängterade att det inte handlade om ”ett politiskt handlag” utan att de skakar hand på att debattera. Foto: TT

SD och L presenterar ”debatt-turné” inför EU-val

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas och Liberalernas partiledare ska debattera mot varandra en rad gånger inför det stundande EU-valet. Det meddelar partiledarna under en presskonferens i riksdagen.
– Syftet med det är naturligtvis delvis att göra vad vi kan som partiledare för att höja temperaturen, säger Jimmie Åkesson (SD).

Efter flera planeringsträffar mellan medarbetare från båda partier, presenterade Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) tillsammans på fredagen planerna på en gemensam debatt-turné inför EU-valet.

Åkesson säger att de två bestämt sig för att hålla debatterna för att bland annat höja intresset för valet och bidra till ökat valdeltagande.

– Syftet med det är naturligtvis att delvis göra vad vi kan som partiledare för att höja temperaturen lite grann inför det här valet.

Åkesson tillägger att konfliktlinjen i valet går ungefär mellan just L och SD, och att de två partierna är varandras motpoler.

L: Viktigaste valet

Enligt Jan Björklund (L) är det stundande EU-valet det viktigaste sedan Sverige gick med i EU. Han beskriver ett val med tydlig polarisering mellan EU-positiva krafter, som vill fördjupa samarbeten inom unionen, och EU-skeptiker.

– För vår del vill vi fördjupa samarbetet och få ett starkare Europa, säger han.

– Det är det som blir den stora skiljelinjen.

”Har aldrig skett förut”

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson säger att den stora överraskningen inte var innehållet i pressträffen utan att de två framträder tillsammans över huvud taget.

De två partierna har båda intresse av att väcka uppmärksamhet och få fart på debatten kring EU-valet, men någon debatt där man vill övertala den andras väljare är det knappast frågan om.

– Det är kanske svårt att se att någon kommer dit och inte vet vad de ska rösta på och så ska man antingen rösta på Liberalerna eller på Sverigedemokraterna, säger Mattsson.

– Jag gissar att de flesta som kommer dit mycket väl vet vad de ska rösta på, men de kommer att heja på sin partiledare.

På söndag möts Jimmie Åkesson och Jan Björklund i en duell om invandring och integration i Agendas partiledardebatt som du kan se i SVT2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet