• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) inför SVTs partiledardebatt i höstas. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det här får partiledarna debattera på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Invandring, klimat, lag och ordning och välfärd – det är några av ämnena som partiledarna kommer att få debattera i två timmar på söndag kväll. Varje ämne startar med en duell med två partiledare, som sedan övergår till en debatt mellan alla åtta.

Statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Ulf Kristersson är först ut i duellerna i söndagens partiledardebatt i Agenda. S- och M-ledaren ska debattera lag och ordning.

– En av de frågor som väljarna rankar allra högst. Trots stora satsningar på polisen de senaste åren fortsätter dödskjutningarna och i storstadsområden rånas allt fler barn och unga. Här finns en tydlig politisk konflikt mellan partierna där oppositionen anklagar fyrpartiöverenskommelsen för otillräckliga åtgärder i den här frågan, säger Mats Knutson som kommer leda debatterna med Anna Hedenmo.

Därefter följer ämnet jobb och välfärd som startar med en duell mellan Isabella Lövin (MP) och Jonas Sjöstedt (V).

– Efter överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har arbetsrätten och skattefrågorna fått ny aktualitet. Socialdemokraterna har ju gått med på att slopa värnskatten, och frågan är hur ambitiösa välfärdssatsningar går i hop med sänkta inkomstskatter, säger Anna Hedenmo.

EU-perspektiv i ämnena

I timme två kommer EU-perspektivet att få större utrymme. Debatterna börjar med klimat och miljö och då får Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) första ordet.

– Klimatfrågan ser ut att bli en av huvudfrågorna i det kommande EU-valet. Samtidigt finns tydliga motsättningar mellan partierna i synen på klimatpolitiken, säger Mats Knutson. Det handlar både om vilka klimatåtgärder som är mest effektiva och hur mycket klimat- och miljöskatterna bör höjas, och så förstås vad EU bör göra för att klara klimatmålen.

Partiledardebatten avslutas med ämnet invandring och integration då Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) duellerar innan de övriga får komma in.

– Invandringen är en hett debatterad fråga i Sverige och övriga Europa, och den är svenska väljares näst viktigaste fråga inför valet till EU-parlamentet säger Anna Hedenmo. Det är också den fråga som har ritat om kartan i svensk inrikespolitik.

Kl 20 – 21

Lag och ordning

Duell: Stefan Löfven – Ulf Kristersson

Debatt med samtliga följer

Jobb och välfärd

Duell: Isabella Lövin – Jonas Sjöstedt

Debatt med samtliga följer

Kl 21.15-22.15

Klimat och miljö

Duell: Annie Lööf – Ebba Busch Thor

Debatt med samtliga följer

Invandring och integration

Duell: Jan Björklund – Jimmie Åkesson

Debatt med samtliga följer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet