Margareta Larsson, Sverigedemokraterna. Foto: Pressbild Riksdagen

Åkessons svärmor fortsätter skolka från riksdagen

Publicerad

Den politiska vilden Margareta Larsson fortsätter att skolka från riksdagen. Liksom förra året uteblev SD-ledaren Jimmie Åkessons svärmor från uppropet i riksdagen. Men trots att hon inte sätter sin fot i riksdagen kan hon plocka ut full inkomstgaranti efter valet 2018.

Margareta Larsson sitter i riksdagen sedan Sverigedemokraterna kom in 2010, men lämnade partiet under förra hösten i protest mot SD-gruppledaren Mattias Karlssons ledning av partiet under Jimmie Åkessons sjukskrivning. I dag driver hon en massagesalong samtidigt som hon får riksdagslön på 62.400 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Inga krav på närvaro

Det finns inga krav på att hon ska närvara i riksdagen för att få lönen, eftersom hon är folkvald och inte längre tillhör ett parti. Under förra året uteblev Margareta Larsson helt ifrån riksdagens omröstningar.

Eftersom hon valdes in i riksdagen i valet 2010 kommer hon då att ha rätt till full inkomstgaranti, en slags pension, fram till den månad hon fyller 65 år. Trots att Margareta Larsson inte närvarar i riksdagen har hon planer på att stanna tills nästa val. Så fortsätter hon att skolka kan Larsson som mest få ut 5,5 miljoner kronor utan att visa sig i riksdagshuset.

”Tänker inte försköna”

När SVT Nyheter konfronterade Margareta Larsson i våras svarade hon att hon passar på att utnyttja systemet.

 – Jag står för vad jag gör. Jag tar fullt ansvar för vad jag gör och jag tänker inte försköna på något vis eller bortförklara på nåt sätt. Jag har ju sagt att det är förkastligt och jag förstår att många blir upprörda, sade hon.

Margareta Larsson är mor till Louise Erixon som är sambo med Jimmie Åkesson, men de umgås enligt henne inte privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer