”Vilka vi kommunicerar med kan jag inte närmare gå in på” säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo. Foto: SVT

Rakhmat Akilov försökte värva vän till IS

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari 2017 inledde uzbekiska myndigheter en förundersökning mot Akilov om misstänkt terrorbrott. Det för att han spridit ”religiös extremistisk material” till sin 17-årige son och försökt värva en vän till IS. Det visar ett dokument i förundersökningen mot Akilov.

– Vi hade enstaka underrättelser om gärningsmannen. De kom till oss år 2016, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo.

En man i 30-årsåldern greps i Uzbekistan i februari 2017. Då beslagtogs mannens telefon och på den hittades material från IS, som skickats till mannen från den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Enligt en rapport från det uzbekiska inrikesdepartementets utredningsrotel i Samarkand innehöll materialet uppmaningar av IS-ledaren Abu Bakr Bagdadi att utvandra till Syrien och kriga med IS och ”andra liknande religiöst extremistiska uppmaningar”.

Terrordådet i Stockholm

Inledde förundersökning innan Stockholms-dådet

Rapporten från uzbekiska myndigheter skickades till Sverige i juli 2017 och visar att de inledde en förundersökning mot Akilov 27 februari 2017, nästan sex veckor innan attacken på Drottninggatan.

Mannen i 30-årsåldern ska ha umgåtts med Akilov i Sverige och mellan augusti 2016 och januari 2017 ska Akilov uppmuntrat honom att ansluta sig till IS. Dessutom ska Akilov ha skickat ”religiöst extremistiskt material” till sin 17-årige son som befann sig i Uzbekistan.

Kan ha varnats

Uzbekistans utrikesminister Abdulazis Kamilov uppgav veckan efter attentaten på Drottninggatan att uzbekistans säkerhetstjänst varnat svenska myndigheter för Rakhmat Akilov.

– Vi hade enstaka underrättelser om gärningsmannen. De kom till oss år 2016, vi arbetade med dem men vi kom inte vidare. Vi kunde inte belägga dem, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo, i Aktuellt.

Kan det beror på att ni och Uzbekistan inte kommunicerar direkt?

– Vilka vi kommunicerar med kan jag inte närmare gå in på. Jag kan bara konstatera att vi hade information 2016 och den arbetade vi med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet