Akilovs dom kommer 7 juni

Uppdaterad
Publicerad

Vissa vittnesmål är inte tillförlitliga och övervakningsbilder räcker inte för fällande dom. Dessutom spreds de av medier före rättegången. Det anser försvaret i rättegången mot Rakhmat Akilov när den nu avslutas. Tingsrätten meddelar att domen kommer den 7 juni.

I sin slutplädering sade Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson bland annat att alla som hördes i målet självklart är trovärdiga men att vittnesmål från personer som befinner sig vid sådana här kaotiska situationer inte alltid är helt tillförlitliga.

Rättsexpert: ”En bra slutplädering”

Eriksson resonerade även en hel del kring huruvida Akilovs gärning skadat staten Sverige.

– Hans slutplädering var bra. Det var ungefär vad jag hade förväntat mig. Eriksson hade synpunkter på skadestånden och förde ett resonemang kring det juridiskt svåra begreppet terroristbrott, där han gick in på den stabila demokrati som vi har i Sverige, säger rättsexperten och advokaten Ingela Hessius.

Hade en ödmjuk ton

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren Sverige, tycker att Eriksson i sin slutplädering var både skicklig och ödmjuk i sin framtoning.

– Trots att Akilov har erkänt terroristbrott ville Eriksson skicka med den här ifrågasättande frågan till rätten: ”Är det här tillräckligt eller inte?”.

– Och det är väldigt bra eftersom Eriksson visar att han har en balanserad syn på det här, menar Sven-Erik Alhem.

”Väldigt mycket teori”

– Hela pläderingen präglas av något som är väldigt mycket teori. Akilov kommer aldrig kunna betala en krona för allt detta, utan det kommer bli staten som gör det på något sätt, säger Sven-Erik Alhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet