Av förundersökningen framgår att Akilov var i kontakt med flera andra personer om att utföra ett dåd i Sverige.

Akilovs film strax före attacken: ”Dags att döda de otrogna”

Uppdaterad
Publicerad

Bara en dryg timme innan attentatet inleddes på Drottninggatan spelade Rakhmat Akilov in en film vid Odenplan i Stockholm, där han bad sina bröder om ursäkt och uppmanade att de nu måste ”upp till kamp”.
Detta presenterade åklagaren under sin sakframställan, andra rättegångsdagen om terrordådet i Stockholm förra året.

Åklagarsidan ägnade onsdagen åt att presentera sin bevisning för att den terroråtalade Rakhmat Akilov var ensam inne i centrala Stockholm, timmarna före och under själva attacken på Drottninggatan.

Bilder från övervakningskameror, och uppkopplingar mot telefonmaster, visar att han klivit av ett tunnelbanetåg på Odenplan vid klockan 13.23 den 7 april 2017. Detta efter att ha lämnat Stockholmsförorten Vårby gård klockan 12.47 samma dygn.

Bad sina bröder om ursäkt

På olika flera platser runt Odenplan gör Akilov videoinspelningar med en mobiltelefon, menar åklagarsidan. Detta inträffar mindre än en timme innan attacken inleds, och lastbilen stjäls.

”Akilov säger att det är dags att döda de otrogna. Han talar långsamt och det låter eftertänksamt. Han ber sina bröder om ursäkt för om han någonsin sårat dem och säger att de måste 'upp till kamp'”, rapporterade SVT Nyheters reporter Marit Sundberg inifrån rättssalen under onsdagsförmiddagen, och fortsatte:

”Han säger att det svider i hjärtat när han ser hur muslimer i Levanten och Afghanistan dör. Han säger att muslimer kommer att lämnas ifred om de otrogna har rädsla i sitt hjärta.”

Akilov tittade noggrant i rätten

Uppspelningen av videon skedde på storbildsskärm i rättssalen, något som följdes noga av den tilltalade Rakhmat Akilov. Han satt i övrigt, precis som under första rättegångsdagen, iförd häktets gröna kläder inne i säkerhetssalen.

Åklagarsidan fortsatte sedan beskriva den väg som de menar att Akilov tagit när han lämnat Odenplan, en timme innan attacken inleddes. Han ska ha rört sig till fots via Sveavägen, och upp till Adolf Fredriks kyrkogatan där lastbilen stals.

Flertalet bilder från olika övervakningskameror visades för rätten under förmiddagen. Klockan 14.48, den 7 april 2017, sitter Rakhmat Akilov i lastbilen.

Film visas bakom stängda dörrar

Innan attacken inleds har Akilov skickat en bild inifrån lastbilen till en av sina chattkontakter.

– 14.49.15 skickar han en bild. Sedan följer ett röstmeddelande, som vi inte vet vad det består i, sade Ihrman om Akilovs påstådda chattaktivitet innan attacken.

Efter önskemål från ett målsägarbiträde beslutades att en viss övervakningsfilm skulle visas bakom stängda dörrar. Strax efter klockan elva på onsdagen hade åklagaren i sin sakframställan kommit fram till själva attacken på Drottninggatan som de menar att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet